Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα: Το Κρεμλίνο θέτει τους όρους στις διαπραγματεύσεις – Η Λάντα Ροσλίκι στο ΒΗΜΑ

Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Η εμπειρογνώμων σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, ειδική στην Ουκρανία, θεωρεί ότι όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου

«Η συμφωνία που επετεύχθη αφορά λιγότερο τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και την ασφάλεια στη θάλασσα και περισσότερο την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αμερικανοί διαπραγματευτές υποκλίθηκαν σε κάθε ρωσική απαίτηση» λέει στο «Βήμα» η Λάντα Ροσλίκι, αμερικανο-καναδο-ουκρανή εμπειρογνώμων σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας, με βασικό αντικείμενο την Ουκρανία, Black Trident Defense and Security Consulting Group.

Τι θα αλλάξει στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε;

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει προκαλέσει όλεθρο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τουλάχιστον από το 2008 με την εισβολή της στη Γεωργία. Το πλεονέκτημα  της «ασφάλειας για το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα» είναι τουλάχιστον παραπλανητικό. Η Μόσχα χτίζει με επιτυχία τον νεοϊμπεριαλιστικό πολυπολικό κόσμο της. Η Ρωσία έχει ήδη «εισβάλει» σε κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ: οι τακτικές υβριδικού πολέμου περιλαμβάνουν την κυβερνοτρομοκρατία και – ίσως το σημαντικότερο – τη διείσδυση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και πρακτόρων στις κοινωνικές και πολιτικές δομές. Αν μιλάμε για εισβολή με αυστηρά στρατιωτική έννοια, τα πιο ευάλωτα κράτη είναι εκείνα στην Μαύρη Θάλασσα και οι χώρες που απελευθερώθηκαν από τη σοβιετική κυριαρχία, δηλαδή η Βαλτική, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Η 30ήμερη κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών είναι εξίσου «παραπλανητική»;

«Πολλοί θέλουν απεγνωσμένα να πιστέψουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν είναι ένα βήμα προς την ειρήνη. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με έναν εγκληματία πολέμου και δικτάτορα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δύο βήματα προς τη νομιμοποίηση της «Russkiy Mir» (ρωσικής ειρήνης). Η Ρωσία θα συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι πλήττει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτόξευσε περισσότερα  από 500 drones, καμικάζι. Αντίθετα, το νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της θα περιοριστεί και δεν θα μπορεί πλέον να εξαπολύει βαθιά πλήγματα εναντίον του επιτιθέμενου. Εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει τέτοια πλήγματα, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα σταματήσουν ξανά την ανταλλαγή πληροφοριών και την αποστολή οπλισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο θεωρεί τη Δύση αδύναμη».

Ποιος θέτει τους όρους στις διαπραγματεύσεις, η Ουάσινγκτον ή η Μόσχα;

«Επί του παρόντος, το Κρεμλίνο. Ξεκίνησε τον πόλεμο και δεν έχει πραγματικό κίνητρο να τον τερματίσει, λόγω του μακροπρόθεσμου γεωπολιτικού οράματός του. Η ΕΕ και η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος παραγκωνίζονται, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία μοιράζονται τα κέρδη του πολέμου. Η επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Πρόσφατα, η Ολεκσάντρα Ματβίτσουκ, κάτοχος Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να υπηρετήσει τον απόλυτο «νικητή»».

Η Ρωσία απαιτεί τη διακοπή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

«Η διακοπή της αποστολής όπλων θα είναι καταστροφική. Οι χώρες της ΕΕ υπήρξαν πολύ υποστηρικτικές. Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται να διέπονται από έναν παράλογο φόβο για τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να υποταχθούν στο Κρεμλίνο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι – ίσως με εξαίρεση την Ουγγαρία – τα ευρωπαϊκά κράτη συναινούν σε αυτό. Ηττα της Ουκρανίας θα σήμαινε ότι το κράτους δικαίου θα σταλεί στα γκουλάγκ. Το ερώτημα πρέπει να είναι κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις Αμερικής-Ρωσίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας, τα κράτη του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των ανθρώπων παγκοσμίως».

Ποιες πρέπει να είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία;

«Πρόκειται για σύνθετο ερώτημα, καθώς πολλά θα αλλάξουν πριν τελειώσει ο πόλεμος. Οι εγγυήσεις ασφαλείας έχουν χάσει πολύ το νόημά τους, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Τα πρώτα βήματα θα έπρεπε να ήταν το κλείσιμο του ουκρανικού εναέριου χώρου και η επιστροφή των χιλιάδων απαχθέντων ομήρων και παιδιών».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου