Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Παράθυρο ευκαιρίας για τα 12 μίλια εδώ και τώρα

   Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Φάνης Τσουλουχάς, Ακαδημαϊκός


Μέσα σε λίγες μέρες συνέβησαν κάποιες πολύ θετικές εξελίξεις. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο από εδώ και πέρα
Τουρκία- Ελλάδα- Αιγαίο/ ΑP
Τουρκία- Ελλάδα- Αιγαίο/ ΑP

Μέσα σε λίγες μέρες συνέβησαν κάποιες πολύ θετικές εξελίξεις. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο από εδώ και πέρα.

Πρώτον, η κυβέρνηση αναγκαστικά ξεπέρασε επιτέλους τη φοβία της εναντίον της Τουρκίας και ανακοινώθηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας, με σημαντική καθυστέρηση παρά την ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας από το 2014, αφότου η αντιπολίτευση την κατηγορούσε για συστηματική κωλυσιεργία, και αφότου η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2025. Η χάραξη του χάρτη στηρίχθηκε μεν στο νόμο Μανιάτη του 2011, προσαρμόστηκε δε στις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία (1977 και 2020) και Αίγυπτο (2020). Όπως είναι γνωστόν, έγιναν κάποιες υποχωρήσεις και προς τα δύο μέρη, με σημαντικότερη αυτή προς την Αίγυπτο (δηλαδή όχι 100% επήρεια των νήσων), όπως ο χάρτης καταδεικνύει, αλλά δεδομένων των συνθηκών του 2020, ιδίως μετά το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, ίσως να μην μπορούσαμε να καταφέρουμε και κάτι καλύτερο.

Η ΑΟΖ μιας χώρας πρέπει να ανακηρυχθεί, και να οριοθετηθεί ανάμεσα σε όμορα κράτη. Ο βασικός κανόνας οριοθέτησης ανάμεσα σε όμορα κράτη είναι η αρχή της μέσης γραμμήςΟ θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης που ανακοινώθηκε συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δείχνει τα απώτερα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ όπου δεν έχει οριοθετηθεί και ανακηρυχθεί, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής στα σύνορα με όμορα κράτη. Ο χάρτης είναι και ένα μήνυμα προς την Αλβανία, που είναι υπό την επήρεια της Τουρκίας διακυβεύοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Δεύτερον, η Ελλάδα επιτέλους ανακήρυξε την οριοθετημένη ΑΟΖ στο Ιόνιο, από την Κέρκυρα ως το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση. Τρίτον, η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εμποδίζει την πώληση Eurofighter στην Τουρκία, με συνέπεια ότι ούτε και οι πύραυλοι Meteor να μπορούν να πωληθούν.

Αυτές οι εξελίξεις είναι ούριος άνεμος ώστε να προχωρήσει επιτέλους η Ελλάδα και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το casus belli της Τουρκίας δεν είναι αξιόπιστη απειλή διότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Οι διαστρεβλωμένες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου είναι μόνο για εγχώρια κατανάλωση.

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για πολλούς λόγους. Πρώτον, η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει, ιδίως μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου. Δεύτερον, μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, η Τουρκία έχασε την υποστήριξη της Ευρώπης, ακόμα και από φιλικές της χώρες όπως η Γερμανία, εγείροντας αμφιβολίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η Τουρκία προσβλέπει όμως στην Ευρώπη και για οικονομική βοήθεια, αλλά και για εισδοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα με την αμυντική της βιομηχανία.

Τρίτον, η Τουρκία έχει χάσει την υποστήριξη της Αμερικής ανεξάρτητα από την δημόσια διπλωματία. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία, λόγω της οποίας η Τουρκία εξοστρακίστηκε από το πρόγραμμα των F-35, ο συγχρωτισμός με τη Ρωσία και το Ιράν στις διεθνείς σχέσεις, και η αντιπαλότητα με το Ισραήλ, για να κατονομάσουμε μερικούς παράγοντες. Η Τουρκία είναι σε συγκρουσιακή κατάσταση με το Ισραήλ στη Συρία, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ είναι υποστηριχτής του Ισραήλ άνευ όρων, και ενώ η Ελλάδα συμμαχεί με το Ισραήλ. Το Ισραηλινό λόμπι είναι το ισχυρότερο στα Αμερικανικά πολιτικά δρώμενα. Πως θα απεμπλακεί η Τουρκία από το τέλμα στη Συρία; Είναι δυνατόν η Τουρκία, θεωρητικά, να πολεμάει ταυτόχρονα το Ισραήλ από το νότο και την Ελλάδα από δυτικά;

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέφτει στις δημοσκοπήσεις κυρίως λόγω ακρίβειας και λόγω της διαχείρισης των Τεμπών, η κυβέρνηση χρειάζεται μια μεγάλη νίκη. Η επέκταση στα 12 μίλια θα είναι μία σημαντική επιτυχία και θα επιλύσει ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών που έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και σε πακτωλό χρημάτων του ελληνικού λαού. Πιο ευνοϊκές συνθήκες δεν νομίζω να ξαναπαρουσιαστούν.

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου