Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Τι προβλέπει ο νόμος για τα μπάνια του σκύλου. Δώστε σημασία

 Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025


Πότε έχει δικαίωμα ένας κηδεμόνας, συμπολίτης ή ιδιοκτήτης επιχείρησης να διαμαρτυρηθεί;

Πράξη πρώτη: Βραδάκι σε ψητοπωλείο της Γλυφάδας, ζευγάρι με ένα λαμπραντόρ με λουρί αποχωρεί έπειτα από σχετική αξίωση από τον υπαίθριο χώρο του καταστήματος.  

Πράξη δεύτερη: Κυριακή πρωί στο Μάτι, σε βραχώδη, μη οργανωμένη παραλία, λουόμενη «επιπλήττει» άλλο ζευγάρι για την παρουσία του σκύλου του μέσα στο νερό, επικαλούμενη λόγους «μόλυνσης». 

Πράξη τρίτη και τελευταία: Μεσημέρι κοντά στο χωριό Γλυκή, κόσμος περιμένει μπροστά από το κιόσκι, στις όχθες του Αχέροντα, για κάτι δροσιστικό. Ενα μικρόσωμο σκυλί που ο κηδεμόνας του κρατάει από λουρί, λόγω εγγύτητας με τον μπροστινό, γλείφει το πόδι του, με τον άνδρα να αντιδρά απειλώντας με μηνύσεις.  

Μέρες καλοκαιριού, με τη ζέστη εντός των τοίχων ασφυκτική, τα τραπεζάκια έξω και τις παραλίες στις δόξες τους, προσφέρονται για «διευρυμένες» βόλτες έως και πολυήμερα ταξίδια με τους τετράποδους φίλους, κυρίως σκύλους. 

Ομως, πού θεωρούνται τα δεσποζόμενα «personae non gratae»; Τι ισχύει για τις θάλασσες, τους υπαίθριους χώρους εστιατορίων και καφετεριών και τα μέσα μεταφοράς; Εμπίπτουν τα ισχύοντα σε νομικό πλαίσιο ή απλώς στην ευχέρεια του εκάστοτε καταστηματάρχη και την ανεκτικότητα του συμπολίτη; 

Παραλίες 

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Χρήστος Πέτκος, σύμφωνα με το άρθρο 19 του καινούργιου νόμου 4830/2021, επιτρέπεται η πρόσβαση των (οικόσιτων) σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, με υποχρεωτική τη χρήση λουριού. Από την άλλη, απαγορεύεται στις οργανωμένες παραλίες, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοηθείας ή θεραπείας. 

Αντιστοίχως, όπως τονίζει ο κ. Πέτκος, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 3, «σε παραλίες με γαλάζια σημαία απαγορεύονται οι σκύλοι», με εξαίρεση και πάλι τους σκύλους βοήθειας ή θεραπείας και εφόσον οι κηδεμόνες διαθέτουν τα νόμιμα πιστοποιητικά τους (εμβολιασμός, τσιπ). 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτκο, βάσει μιας εγκυκλίου του Λιμενικού Σώματος που δεν έχει καταργηθεί, κατ’ εξαίρεση μπορεί το δεσποζόμενο να μπει στη θάλασσα, αν δεν υπάρχει άλλος λουόμενος στην παραλία. 

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 

Οσον αφορά εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.ο.κ., υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις σήμανσης «pet friendly», όπου επιτρέπονται τα δεσποζόμενα. Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, απαγορεύονται τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους υπαίθριους – πλην, ασφαλώς, των σκύλων βοηθείας ή θεραπείας. 

Παρ’ όλα αυτά, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη της εκάστοτε επιχείρησης, αν θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρώπους με τετράποδη συντροφιά, και, φυσικά, τους συνδαιτυμόνες. 

Μετακινήσεις 

Για μεγαλύτερες… βόλτες, η μετακίνηση των ζώων συντροφιάς επιτρέπεται σε αεροπλάνο και πλοίο μέσα σε ειδικό κλωβό. Το ίδιο ισχύει και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην των περιπτώσεων των σκύλων βοηθείας – για τα οποία κανείς οδηγός ή επιβάτης δεν μπορεί να αξιώσει να μεταφερθεί σε κλωβό ή να απομακρυνθεί από το μέσο. Παρ’ όλα αυτά, στο κατάστρωμα πλοίων επιτρέπεται η παρουσία σκυλιών με λουρί. 

Οπως σημειώνει ο κ. Πέτκος, ωστόσο, σε περίπτωση επίθεσης ή πρόκλησης ζημιάς από το δεσποζόμενο, υπεύθυνος σύμφωνα με τον αστικό κώδικα είναι ο ιδιοκτήτης του. 

Βάσει του νόμου 924 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ), αν ο κηδεμόνας κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του ζώου του, το θύμα έχει το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αστικής αποζημίωσης για ηθική ή σωματική βλάβη, ή και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου