Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Γράμμα από την Αθήνα: Ποιο είναι το πραγματικό κόστος των υποβρυχίων, μαχητικών και drones για την Ελλάδα;

 Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025

Του Αντυ Νταμπίλη

Η επιτυχής πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τις 32 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους έως το 2035, θα φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε φάση εξοπλιστικής «έκρηξης» με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

Με αμυντικές δαπάνες που φτάνουν το 3,1% του ΑΕΠ της, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από την Πολωνία, τις ΗΠΑ, τη Λετονία και την Εσθονία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και σχεδιάζει να ξοδέψει άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα παλαιά και ακριβά υποβρύχιά της με υποβρύχια νέας γενιάς, με τα Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι πρόκειται για τέσσερα – με κόστος που κυμαίνεται από 2 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά υποβρύχιο.

«Ξεκινάμε επίσης τη συζήτηση για την απόκτηση νέων υποβρυχίων, φυσικά σε βάθος δεκαετίας. Τα υποβρύχια δεν κατασκευάζονται γρήγορα», δήλωσε κατά την επιθεώρηση του στόλου στον Πειραιά.

Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η Βόρεια Μακεδονία ή η Βουλγαρία σκοπεύουν να εισβάλουν στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός άμυνας -που για το 2025 ανέρχεται σε 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ- και η απόκτηση γαλλικών μαχητικών Rafale, γαλλικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων, αμερικανικών F-35 και drones, λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι της Τουρκίας – καλύτερα να είσαι σε επαγρύπνηση ακόμα και σε περίοδο ύφεσης.

Η Ελλάδα διαθέτει 10 υποβρύχια, ενώ η Τουρκία έχει 12. Ο Δένδιας δήλωσε ότι οι εξοπλιστικές αγορές θα πραγματοποιηθούν «εντός του υπάρχοντος δημοσιονομικού πλαισίου που εγγυάται απόλυτο σεβασμό προς τον Έλληνα φορολογούμενο. Κάθε ευρώ πρέπει να ξοδεύεται με απόλυτη διαφάνεια». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σε ό,τι αφορά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – έναν δεινό τακτικιστή, ο οποίος μπορεί να μιλά τώρα για διπλωματία, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι πριν λίγα χρόνια απειλούσε να εισβάλει στην Ελλάδα.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες -το μείζον ζήτημα- ενώ η Ελλάδα προσαρμόζει και τη στρατιωτική της στρατηγική στη νέα πραγματικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της προηγμένης τεχνολογίας, με drones που μπορούν να καταστρέψουν άρματα, μαχητικά, πλοία και στρατιώτες στο έδαφος.

Αλλά η μετάβαση από το 3,1% στο 5% του ΑΕΠ, ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, είναι τεράστιο άλμα, καθώς αυτό το νέο όριο θα είναι μόνιμο και θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο, στερώντας πόρους από δαπάνες για την κοινωνία. Η Ελλάδα αγοράζει τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ – εκτός αν η Τουρκία επιτεθεί.

Αυτό χρηματοδοτείται από μια αναπτυσσόμενη οικονομία που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και λιτότητας 2010-2018, αλλά φαίνεται να οδεύει προς μια τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, ο οποίος το 2024 έφερε έσοδα 21,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο αυτή η πηγή είναι υπερτριπλάσια του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αρκεί για να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τρόφιμα, που φτάνει έως και το 24% – αν και ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο παροχών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως για να βοηθηθούν νέες οικογένειες στην αγορά κατοικίας, αλλά και για επιδοτήσεις ενοικίων και στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Η Ελλάδα θα ζητήσει επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες του 2026 από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην ΕΡΤ.

Το πραγματικό κόστος της άμυνας είναι αυτό που χάνεται από τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι Έλληνες είναι από τους πιο υπερφορολογημένους (44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ) και από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ε.Ε., την ώρα που ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 22%.

Ο Ιωάννης Μιχαλέτος, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανάλυσης Άμυνας και Ασφάλειας (ISDA) και του Μεσογειακού Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών (MCSAI) στην Αθήνα, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το δίλημμα της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας.

«Πέρα από την Τουρκία, υπάρχει μια εξαιρετικά ασταθής κατάσταση στη Βόρεια Αφρική (π.χ. Λιβύη), πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμοι στη Μέση Ανατολή. Επομένως, ο ελληνικός στρατός, βρισκόμενος στα σύνορα της Ευρώπης, πρέπει να είναι σε συγχρονισμό με τις σύγχρονες εξελίξεις. Υστερεί σημαντικά σε τομείς όπως τα drones, ο κυβερνοπόλεμος, τα σύγχρονα θαλάσσια μέσα, τα ευέλικτα πυραυλικά συστήματα μακράς εμβέλειας και η σύγχρονη κινητή αεράμυνα. Όλα αυτά κοστίζουν φυσικά».

Πρόσθεσε ότι «το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος δαπανά τεράστια ποσά απλώς για να συντηρεί τον εαυτό του (χωρίς προστιθέμενη αξία ή ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες). Στην πραγματικότητα, το ελληνικό κράτος (κεντρικό, περιφερειακό, δημοτικό, μαζί με τις κρατικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και έμμεσα χρηματοδοτούμενους φορείς) διαχειρίζεται περίπου το 55% του ΑΕΠ της χώρας. Η πλειονότητα των χρημάτων πηγαίνει σε συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, γεωπολιτικός αναλυτής και ανώτερος ερευνητής στο think tank ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε στο «Βήμα» ότι:
«Η Ελλάδα δαπανά σημαντικά ποσά για την άμυνα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στην περιοχή, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.»

Ο Μιχαλέτος προσέθεσε:
«Αν… η Ελλάδα καταφέρει να αναπτύξει έναν δικό της αμυντικό τομέα με βάση αυτές τις τεράστιες δαπάνες, αυτό θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, θα προσλάβει επιστήμονες, θα ενισχύσει τον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και θα επανεκβιομηχανοποιήσει τμήματα της οικονομίας, εξοικονομώντας μελλοντικά από εισαγωγές εξοπλισμού.»

Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά για τις οικογένειες που διαλέγουν φθηνά προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ -ειδικά καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε ξανά στο 3,6%, πέμπτος υψηλότερος στην Ε.Ε.- πονοκέφαλος που ο Μητσοτάκης θα προτιμούσε να αποφύγει.

Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, και η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ απλώς για να είναι έτοιμη για πόλεμο με την Τουρκία – αλλά δίνονται και μάχες μέσα στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, όπου οι πολίτες μετρούν το κόστος του φαγητού.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου