Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

«Έρχεται» τον Ιούλιο ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025

«Έρχεται» τον Ιούλιο ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Οι δήμαρχοι της Ηλείας από την πλευρά τους ζητούν περισσότερους πόρους και επιπλέον προσωπικό


Μέσα στον Ιούλιο είναι πολύ πιθανόν να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο νέος κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο κώδικας αυτός θα ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων και της αυτοδιοίκησης, δηλαδή των περιφερειών και των δήμων, κάτι που είναι και ένα χρόνιο αίτημα περιφερειαρχών και κυρίως δημάρχων.

Για το θέμα αυτό, πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, είχε αναφέρει πως, «δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά. Έχουμε συστήσει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από επιστήμονες υψηλού κύρους, η οποία υποστηρίζεται από τέσσερις υποεπιτροπές που κάνουν τα αντίστοιχα κομμάτια του Κώδικα. Ελπίζουμε σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, να είμαστε στη δημόσια διαβούλευση και, από εκεί και πέρα, ανάλογα με το περιθώριο που θα έχουμε στη Βουλή, θα εισαχθεί για να νομοθετηθεί».

Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτό το ξεκαθάρισμα στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων; Από τον καθαρισμό των ρεμάτων μέχρι τα ζητήματα με τα πεζοδρόμια. Εν ολίγοις, φαίνεται πως μπαίνει τάξη σε διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας.

Στόχος του υπουργού είναι ο νέος Κώδικας «να φτιάξει ένα σύγχρονο, δυναμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ο καθένας θα γνωρίζει τι κάνει, θα υπάρχουν σαφείς ρόλοι, αρμοδιότητες και λογοδοσία».

Πάντως, στην πλειονότητά της η Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, που έπρεπε να γίνει, και ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ. Ωστόσο, υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει πιο βαθιά τομή και να αγγίζει περισσότερα θέματα.

«Είναι ένα πολυσύνθετο έργο»

Για το νέο κώδικα Αυτοδιοίκησης μίλησε στην εφ. «Πατρίς» ο Κίμων Σιδηρόπουλος Προϊστάμενος Μονάδας Σύνταξης και Εφαρμογής Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τόνισε σχετικά:

«Ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο, καθώς δεν κωδικοποιεί απλώς την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και πρωτογενώς ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης, το τρόπο διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών, τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων από τα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης, την οργάνωση και λειτουργία των νομικών προσώπων της αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά θέματα, καθώς και τα θέματα της κρατικής εποπτείας επί των πράξεων και των οργάνων των δήμων και των περιφερειών.

Επίσης, εισάγει τη χρήση νέων τεχνολογιών σε ένα μεγάλο εύρος της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, όπως για τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων τους και για την άσκηση της κρατικής εποπτείας.Ειδικότερα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Βιβλίο της οργάνωσης και άσκησης των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης έχει τύχει επεξεργασίας και διαβούλευσης από τα μέλη της αρμόδιας υποΕπιτροπής (η συγκρότησή της έχει δημοσιευτεί στο τεύχος ΥΟΔΔ 1287 το 2024), μεταξύ των οποίων είναι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και ειδικοί επιστήμονες, με γνωστικό αντικείμενο τις δημόσιες πολιτικές.

Στο εν λόγω Βιβλίο θα περιλαμβάνονται προβλέψεις για τις δυνατότητες που διαθέτουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους, για τις συνεργασίες και τα εργαλεία που θα μπορούν, με δικές τους αποφάσεις, να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των κατοίκων τους, καθώς και θα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τους δήμους και τις περιφέρειες ανά δημόσια πολιτική, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Επίσης, θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας.

Τέλος, προβλέπονται ειδικοί μηχανισμοί για τον υπολογισμό των αναγκαίων και απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.

Ευελπιστούμε και προσδοκάμε, κατά το χρόνο που το σχέδιο του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να αναδειχθεί μια νέα οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα δύναται, εντός ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου, να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Φαίνεται πως πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων και αυτοδιοίκησης, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Κάτι που ζητά και η ΚΕΔΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε πως, «ελπίζουμε σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, να είμαστε στη δημόσια διαβούλευση και, από εκεί και πέρα, θα εισαχθεί για να νομοθετηθεί».

Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι της Ηλείας

Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα μίλησαν φυσικά στην εφ. «Πατρίς» και οι δήμαρχοι της Ηλείας που ζητούν την ουσιαστική ενίσχυση των Δήμων με τους απαραίτητους πόρους και με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπονται.

Στάθης Καννής, Δήμαρχος Πύργου: «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων με πόρους και προσωπικό θα ενισχύσει τον ρόλο της αυτοδιοίκησης»

«Η δήλωση του κ. Λιβάνιου σχετικά με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και αυτοδιοίκησης είναι μια κίνηση που, αν υλοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι η συχνή αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων ή, αντιθέτως, τα κενά αρμοδιοτήτων, που οδηγούν σε γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και εν τέλει σε δυσλειτουργία. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, συνοδευόμενη από τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό, μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της στην επίλυση τοπικών προβλημάτων και στην παροχή υπηρεσιών.Βέβαια, η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας εξαρτάται από την προσεκτική και λεπτομερή υλοποίηση. Δεν αρκεί μόνο η νομοθετική ρύθμιση. Απαιτείται χαρτογράφηση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων, διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, κυρίως, η επάρκεια των πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) για την αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ή πιο σαφείς αρμοδιότητές της».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Ήλιδας : «Ανέμενα – και εξακολουθώ να προσδοκώ – έναν ουσιαστικό κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εκπροσώπους των δήμων»

«Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις που παρουσίασε στην ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ενόψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι.

Προσωπικά ανέμενα -και εξακολουθώ να προσδοκώ- έναν ουσιαστικό κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εκπροσώπους των δήμων. Μόνο έτσι μπορούν οι αλλαγές να αποκτήσουν σταθερό και μακρόπνοο χαρακτήρα.

Από το 2014, όταν και εξελέγην για πρώτη φορά δήμαρχος, έχουμε ήδη βιώσει τρεις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και τώρα προχωρούμε στην τέταρτη. Αυτό δεν επιτρέπει τη θεσμική ωρίμανση ούτε προσφέρει τον αναγκαίο χρονικό ορίζοντα στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης.
Από τις πρώτες πληροφορίες που διαθέτουμε, διαφαίνεται ότι το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιλύσει χρόνιες εκκρεμότητες, όπως το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Πρόκειται για μια παρέμβαση αναγκαία, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και, κυρίως, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με το σημερινό είτε με οποιοδήποτε άλλο εκλογικό ή διοικητικό σύστημα, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει σε κάθε Δημοτική Αρχή τους αναγκαίους πόρους, το απαραίτητο προσωπικό και τα θεσμικά εργαλεία για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και να παράξει ουσιαστικό έργο.

Αυτά είναι τα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Και ακριβώς σ’ αυτά πρέπει να επικεντρωθεί ο διάλογος, με ειλικρίνεια, συνέπεια και όχι προσχηματικά».

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως : «Το μεγάλο στοίχημα, παραμένει η ουσιαστική ενίσχυση των Δήμων με τους απαραίτητους πόρους»

«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών κινείται σαφώς σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Υπουργός, χωρίς όμως να αναφέρεται στον τρόπο επίτευξης, παραμένει η ουσιαστική ενίσχυση των Δήμων με τους απαραίτητους πόρους και με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπονται.

Δυστυχώς, η εικόνα σήμερα είναι αποθαρρυντική. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα στελέχωσης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ακόμα και για τις σημερινές τους υποχρεώσεις, πόσω μάλλον για ενδεχόμενες νέες. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων στην Αυτοδιοίκηση είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με πολλούς εξ αυτών να βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα πιεστικό πλαίσιο, που απαιτεί άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.

Αντίστοιχα, τα οικονομικά των Δήμων χρειάζονται ανασχεδιασμό. Δεν αρκεί να καλύπτονται απλώς οι βασικές λειτουργικές ανάγκες αλλά πρέπει να διασφαλίζεται και η δυνατότητα για συστηματική συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών κοινής ωφέλειας, όπως τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, οδοποιίας, τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι.

Θα σταθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο Δήμος Ζαχάρως έχει ένα οδικό δίκτυο περίπου 1.000 χιλιομέτρων που συνδέει 27 κοινότητες, εξυπηρετεί καθημερινές μετακινήσεις αλλά και την πρόσβαση σε πάνω από 2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, θερμοκήπια, αμπέλια και κτηνοτροφικές μονάδες, δηλαδή παραγωγικούς τομείς με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.

Πώς μπορεί να συντηρηθεί ένα τέτοιο δίκτυο, όταν η ετήσια χρηματοδότηση ΣΑΤΑ για τον Δήμο μας είναι μόλις 188.000 ευρώ; Ευελπιστώ πως ο κ. Υπουργός, ο οποίος είναι γνώστης όλων αυτών των θεμάτων, θα επιτύχει την επίλυσή τους, ώστε η μεταρρύθμιση που έχει δρομολογήσει να μη μείνει μετέωρη».

Άρης Παναγιωτόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας:«Η αποσαφήνιση ρόλων και αρμοδιοτήτων προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων»

«Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των ΟΤΑ για τον σαφή προσδιορισμό και την αποτελεσματικότερη κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αποσαφήνιση των ρόλων κάθε επιπέδου διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, τη διαφάνεια, αλλά και τη λογοδοσία προς τους πολίτες. Ο δήμος μας στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει την αποκέντρωση, την αυτοτέλεια και τον επιτελικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, με βασικό στόχο την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον συνοδευτεί από τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο, λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό δήμο. Εμείς, ως δημοτική αρχή, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε κάθε θεσμική αλλαγή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Διονύσιος Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστενών : «Είναι καλοδεχούμενος ένας νέος κώδικας που θα απαντάει στα καυτά προβλήματα»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια θέτει το ζήτημα του νέου κώδικα που θα αποτυπώνει με σαφήνεια αφενός μεν τις λύσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πολλές φορές αδυνατεί να προσφέρει λύσεις στο δημότη, αφετέρου να συγκεντρώσει σε ενιαίο κείμενο όλη τη νομοθεσία που διέπει το χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη να ρυθμίσει ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, χρηματοδοτήσεων, συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα ζητήματα που η κρίση ανέδειξε, ζητήματα νέων τεχνολογιών αλλά και άλλων κρίσιμων θεμάτων που τελευταία προέκυψαν πχ ενεργειακά κ.α.

Με αυτή την έννοια, ένας νέος κώδικας που θα απαντάει στα καυτά προβλήματα και θα διορθώνει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, είναι καλοδεχούμενος. Ο Κύριος Υπουργός σε συνέντευξή του συνδέει το νέο κώδικα με το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, είναι σύμπτωση, ενδεικτική αναφορά, ή αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του νέου σημαντικού κειμένου δηλ κάποιες παρεμβάσεις σε ένα τμήμα των δραστηριοτήτων των Δήμων;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητά και μέσα από το νέο κώδικα το ρόλο της και τον διεκδικεί μαχητικά με τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησής της.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα συμμετείχε περήφανη και όρθια στην όποια εθνική προσπάθεια. Συμμετείχε στη διάρκεια της κρίσης με περικοπή κατά 75% των πόρων της. Συμμετέχει τώρα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης πάντα καταβάλλοντας βαρύ τίμημα.

Ταυτόχρονα απαιτεί τον ρόλο της που είναι το τεκμήριο της αρμοδιότητας των πάσης φύσεως υποθέσεων εντός των διοικητικών της ορίων, με αρμοδιότητες ορθά κοστολογημένες και απόδοσης του ποσού που είναι απαραίτητο για τη διαχειρίσή τους.

Έτσι θα καταστεί επιτέλους ο Δήμος μοχλός ανάπτυξης, δημοκρατίας και προόδου μαζί με το κράτος στρατηγείο που χαράσσει τις εθνικές στρατηγικές, την οργανωμένη Περιφέρεια, εξοπλισμένη με αρμοδιότητες αποκεντρωμένης διοίκησης και τον ισχυρό Δήμο υπεύθυνο διαχειριστή των τοπικών υποθέσεων. Αυτόν τον κώδικα, αυτή την προσπάθεια θα χαιρετίσει ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι της χώρας».

Αλέξης Καστρινός Δήμαρχος Πηνειού : «Αποτελεί κρίσιμη καμπή για τη συνολική ανασυγκρότηση της σχέσης κράτους και αυτοδιοίκησης»

«Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για τη συνολική ανασυγκρότηση της σχέσης κράτους και αυτοδιοίκησης. Η αποσαφήνιση των ρόλων και η ξεκάθαρη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και δήμων δεν είναι απλώς μια τυπική ρύθμιση, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιώσουμε τη λειτουργία των δήμων, να αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τοπική διοίκηση.

Ωστόσο μαζί με τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων πρέπει να αποδοθούν στους δήμους και πραγματικά εργαλεία -προσωπικό και πόροι που απαιτούνται- ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών με αυτονομία και αποτελεσματικότητα».

Γιάννης Λέντζας Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης : «Να υπάρξει επαρκής στελέχωση των Υπηρεσιών στους Δήμους»

«Σαφώς και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείων και Δήμων. Είναι βασικός στόχος του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως εάν δεν υπάρξει επαρκής στελέχωση των Υπηρεσιών στους Δήμους, τότε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν θα προχωρήσει επαρκώς. Οι αρμοδιότητες θα πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχο προσωπικό».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου