Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Μαλαμής εκ των πλέον επιφανών και επιτυχημένων ιερέων της Εκκλησίας και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Σικάγου όπου υπηρέτησε ευόρκως επί πενήντα και πλέον χρόνια, έχασε του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την Τετάρτη 25 Ιουνίου ευρισκόμενος σε διακοπές στην Ελλάδα μαζί με την πρεσβυτέρα του.
Ο γιος του, ο οποίος είναι επίσης ιερεύς και μάλιστα εκ των καλυτέρων του Σικάγου, ο π. Σωτήριος Μαλαμής, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Εθνικό Κήρυκα», πως, «ο πατέρας μου με την μητέρα μου πήγαν διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό της καταγωγής του στο Σιγούνι Καλαβρύτων. Είχε μεταβεί στην Πάτρα για κάποια δουλειά που είχε εκεί και επιστρέφοντας στο χωριό το Σιγούνι κάτω από άγνωστες συνθήκες σε μία στροφή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και επήλθε το μοιραίο».
Στην ερώτηση που είναι αυτή τη στιγμή το σκήνωμα του, ο π. Σωτήριος ότι «έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείου του Ρίου και αυτές τις μέρες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τη διακομιδή του στο Σικάγο για την Εξόδιο Ακολουθία του».
Ο π. Σωτήριος είπε επίσης πως «ο πατέρας μου διάβαζα ανελλιπώς κάθε μέρα τον «Εθνικό Κήρυκα» επί πολλά χρόνια».
Ο αείμνηστος π. Παναγιώτης Μαλαμής ιεράτευσε επί μακρά σειρά ετών στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Elmhurst του Σικάγου και έχαιρε αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης από όλους.
Ο π. Σωτήριος Μαλαμής έθεσε στην διάθεση του «Ε.Κ.» το άρθρο που είχε γράψει ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 στην εφημερίδα https://www.kalavrytanews.com/2015/04/, ενότητες του οποίου δημοσιεύουμε παρακάτω: «Ο π. Παναγιώτης Μαλαμής εγεννήθη το έτος 1935 στις 12 Νοεμβρίου στο Σιγούνι Καλαβρύτων από ευσεβείς γονείς, τον Κωνσταντίνο Μαλαμή και την Δήμητρα (το γένος Κιούση). Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογενείας, μετά από δύο αγόρια κι ένα κορίτσι.
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Σιγούνι από τον Ιερέα Αλέξιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν και Διδάσκαλος.
Από εννέα ετών γεννήθηκε μέσα στην καρδιά του η ιδέα να γίνει Ιερέας. Αγαπούσε την Εκκλησία και σεβόταν τους Ιερείς. Περίμενε με αγωνία και πίστη στην καρδιά του να ξημερώσει Κυριακή, να πάει στην εκκλησία και να ανέβει στο ψαλτήρι για να ψάλλει. Η κατάσταση τότε, την περίοδο 1943-1949 και ειδικά στην Περιφέρεια Καλαβρύτων, δεν ήταν και τόσο ευνοϊκή λόγω του εμφυλίου πολέμου και του αντάρτικου. Οι γονείς του ήταν διπλοκάτοικοι. Τους χειμερινούς μήνες μετέβαιναν στα Σουδεναίϊκα Αχαΐας. Το Γυμνάσιο δεν κατάφερε να το τελειώσει στην Ελλάδα. Το τελείωσε αργότερα στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Υπηρέτησε στο στρατό ως στρατιώτης του Πεζικού, την διετία 1957-1959, στο Μεσολόγγι, στο Λαγκαδά και στην Αλεξανδρούπολη.
Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Μόντρεαλ του Καναδά το έτος 1962, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Εκεί νυμφεύθηκε την Θεοδώρα Χαμακιώτη από την Τουρλάδα Καλαβρύτων. Απόκτησαν με την βοήθεια του Θεού εννέα παιδιά (έξι αγόρια και 3 κορίτσια) και είκοσι πέντε εγγόνια.
Στον Καναδά τελείωσε το Γυμνάσιο. Το έτος 1966 εφοίτησε στη σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Τον Μάϊο του 1968 και ενώ φοιτούσε ακόμη στη Σχολή χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Βοστώνης, Δημητρίου Ολυμπίου. Το 1969 χειροτονήθηκε Ιερέας από τον ίδιο Επίσκοπο. Το ίδιο έτος και αφού περάτωσε τις σπουδές του στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, αναλαμβάνει την πρώτη του κοινότητα στο Σικάγο που ήταν η «Κοίμησις της Θεοτόκου».
Καυχώμεθα εν Κυρίω. Διότι η μαρτυρική επαρχία των Καλαβρύτων εξακολουθεί να αναδεικνύει προσωπικότητες σαν και τον π. Παναγιώτη Μαλαμή, που ακτινοβολούν με την δημιουργική παρουσία τους στα πέρατα της γης. Που κρατούν μέσα στην καρδιά τους τον Χριστό και την Ελλάδα, που δίδουν την μαρτυρία του αυθεντικού Έλληνα και του γνήσιου Ορθόδοξου Κληρικού. Μέσα σε χώρες και εποχές, όπου η ατομικότητα και η αφιλία βασιλεύουν, η Ελληνική Χριστιανική υπερπολύτεκνη Ιερατική οικογένεια είναι παρούσα, αντιστέκεται και πολεμάει ειρηνικά τον ατομισμό, την αφιλία, την αποξένωση.
«Πατριάρχης» ο π. Παναγιώτης, βιώνει και χαίρεται την παρουσία, την ζεστασιά, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό των πολλών παιδιών του και των είκοσι πέντε εγγονιών του.
Επιχειρώντας να χαρακτηρίσουμε τον π. Παναγιώτη, τρέμουμε στο φόβο, ότι θα τον αδικήσουμε. Όμως, το αποτολμούμε, και ας μας το συγχωρήσει η αγάπη του και η μεγαλοκαρδία του.
Αναφερόμενοι στις έννοιες φιλοπατρία, φιλοξενία, δραστηριότης, δημιουργικότητα, δεν θα ήταν υπερβολή, αν τις ονομάζαμε π. Παναγιώτη Μαλαμή.
Η φιλοπατρία είναι τρόπος ζωής για τον π. Παναγιώτη. Ζει, εργάζεται και κινείται στην Αμερική, αλλά δεν ξέχασε και δεν ξεχνά ποτέ, ότι είναι Έλληνας Καλαβρυτινός. Η παρουσία του, ο τρόπος ζωής του, οι εκδηλώσεις του, ο λόγος του, αντανακλούν Ελλάδα και Ελληνισμό. Κάθε χρόνο απαραιτήτως θα έλθει στην Πατρίδα, στο χωριό του.
Απότοκος της φιλοπατρίας είναι η φιλοξενία. Η ασύγκριτη Ελληνική φιλοξενία. Όποιος πέρασε από το σπίτι του, φίλος, ξένος, γνωστός η άγνωστος, γεύτηκε την αγάπη, την καλωσύνη και την αβραμιαία φιλοξενία του ιδίου και των μελών της οικογενείας του
Δραστήριος – Δημιουργικός, τόσο στο Σικάγο όσο και στο χωριό του, το Σιγούνι, τα έργα του και οι ποικίλες δραστηριότητές του ομιλούν. Αεικίνητος, ακούραστος, δραστήριος, προοδευτικός.
Κληρικός ιεροπρεπής, λειτουργός άριστος. Με την μελωδική και γλυκόλαλη φωνή του δημιουργεί κατάνυξη και λατρευτική διάθεση στο εκκλησίασμα.
Κήρυκας του θείου λόγου χαρισματικός, με την απλότητα του λόγου του σαγηνεύει, καθηλώνει και συγκινεί το ακροατήριό του.
Προσιτός στο λαό, με σταθερό και μόνιμο το πλατύ και αφοπλιστικό του χαμόγελο, δημιουργεί στον συνομιλητή του αίσθηση εμπιστοσύνης και ατμόσφαιρα οικειότητος.
Μιλάμε, λοιπόν, για μια σπουδαία προσωπικότητα, χαρισματική με εκκκλησιαστικό ήθος, πλούσια ποιμαντική διακονία και προσφορά, γνήσια και αυθεντική φιλοπατρία, ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ακαταπόνητο κοινωνικό εργάτη.
Ο π. Παναγιώτης είναι ένας ακόμη Ιερέας της σειράς εκείνης των Ιερέων με τα γνήσια, αυθεντικά εκείνα χαρίσματα του πόθου, του ζήλου, της εφέσεως, του ενθουσιασμού και της θυσίας για την Ιερωσύνη και την Εκκλησιαστική – κοινωνική προσφορά. Αυτή η γενιά των Ιερέων είναι και θα παραμένει πρότυπο για τις επερχόμενες γενεές των Ιερέων.
Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε και την επίσης αξιόλογη και πολύ σημαντική ενέργεια – προσφορά του, που αποδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς την Εκκλησία.
Ένα εκ των τέκνων του προώθησε και αφιέρωσε εις την διακονίαν του αγίου Θυσιαστηρίου. Πρόκειται δια τον υιόν του Σωτήριον.
Ο π. Σωτήριος υπηρετεί ως προϊστάμενος Ιερέας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου του Lincolnshire του Ιλινόι των ΗΠΑ.
Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Η Ιερά Μητρόπολή μας από την θέση αυτή συγχαίρει τον π. Παναγιώτη για ότι με την χάρη του Θεού κατόρθωσε να προσφέρει στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στην Πατρίδα και του εύχεται να συνεχίζει εν ακμή και υγεία να δραστηριοποιείται και να προσφέρει».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου