Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Απεβίωσε σήμερα, 30 Ιουνίου, 2025 ο Arthur Horiatis (Αθανάσιος Χωριάτης)

  Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Απεβίωσε σήμερα, 30 Ιουνίου, 2025 ο Arthur Horiatis (Αθανάσιος Χωριάτης), 56 ετών.  Σύζυγος της Άννα Κοσμίδου και πατέρας της Μιχαέλας Χωριάτη.

Λατρευτός υιός του Ευάγγελου και Ελευθερίας Χωριάτης και γαμπρός των Αθηνά και Μένιου Κοσμίδη.  Κουνιάδος του Μπάμπη Κοσμίδη, σύζυγος αυτού Μαρία.

Η σορός του μεταστάντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025 στον Ελληνο-Ορθόδοξο Ναό Των Ταξιαρχών, Taxiarchae Greek Orthodox Church, 25 Bigelow Avenue, Watertown, MA από τις 9:00πμ έως 10:30πμ και θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στον προαναφερθέντα Ναό.  Προσκαλούνται οι συγγενείς, φίλοι και πατριώτες να παρευρεθούν. 

Αντί ανθέων, όσοι θέλουν, μπορούν να κάνουν χρηματική δωρεά στο Boston Children's Hospital Jimmy Fund,10 Brookline Place West, 5th Floor, Brookline, MA  02445-7226.


ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για τους 7 κατηγορουμένους πρότεινε η εισαγγελέας

 Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Ζήτησε, παράλληλα, να διαβιβαστούν αντίγραφα για διερεύνηση άλλων αδικημάτων

Σοφία Σπίγγου

Την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης εις βάρος της Ε.Ε. σχετικά με τη λήψη αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά και στη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή ως ο άνθρωπος που ανέλαβε το έργο της ταυτοποίησης και της χαρτογράφησης όλων των περιοχών της Ελλάδας όπου παραδοσιακά τοποθετούνται βοσκότοποι. 

«Οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται», είπε η εισαγγελέας ζητώντας να απορριφθούν και οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη, καλή πίστη και εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης τους λόγω επιστροφής των χρημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για την εξάλειψη του αξιόποινου ειδικά, η εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος, γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία. Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορουμένους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά των συμφερόντων της Ε.Ε.».

Αναφερόμενη σε ισχυρισμούς τους σχετικά με πλάνη τους και την πεποίθησή τους ότι απαιτούνταν μόνο η κατοχή της έκτασης, είπε: «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί, επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων».

Παράλληλα ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κακουργηματικής απάτης κατά της Ε.Ε. για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και είπαν ότι όλα είναι εντάξει με τα χαρτιά των κατηγορουμένων.

«Ενόψει της διάχυτης αντίληψης που αναπτύχθηκε ότι όποιος έχει βοσκότοπο χωρίς γεωργική δραστηριότητα παίρνει ενίσχυση, των ελλιπών δικαιολογητικών που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνω ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απιστίας για τα αρμόδια στελέχη ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του πού πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους Ελληνες πολίτες που πήραν με αυτόν τον τρόπο επιδότηση», είπε και συμπλήρωσε να ερευνηθεί και το αδίκημα της πλαστογραφίας για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορουμένους και τους εμφάνιζαν ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.

«Οι τρεις κατηγορούμενοι που ισχυρίζονται ότι είναι κύριοι της έκτασης μέσω διαθήκης και πως είχαν νόμιμο δικαίωμα να τα εκμισθώσουν… Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για δημόσιες δασικές εκτάσεις, ενώ οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν. Ο δασάρχης Καστοριάς κατέθεσε επίσης ότι επρόκειτο για εδάφη που ασκείτο βοσκή από ντόπιους βοσκούς και ουδέποτε αντιλήφθηκε από το 1999 που υπηρετεί ότι οι εκτάσεις ανήκαν στην οικογένεια Κ. Ισχυρίστηκαν αόριστα πράξεις νομής και διαψεύστηκαν από δύο μάρτυρες. Ανάφεραν αόριστες πράξεις, ενώ ο αποθανών Γ.Κ. δεν είχε αναφέρει ποτέ στο Ε9 αυτές τις εκτάσεις και δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια για τις εκτάσεις αυτές. Στη δημόσια διαθήκη του, δε, είχε ξεχάσει να τα συμπεριλάβει, όπως αναφερόταν στην ιδιόγραφη. Η μη αναγραφή των αγροτεμαχίων στο Ε9 του πατέρα τους ήταν γνωστή στους κατηγορουμένους. Οι εκτάσεις που έχει ξεχάσει να αναφέρει ο αποθανών στη δημόσια διαθήκη του ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Από τη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν η γραφή της διαθήκης είναι αυθεντική, γιατί δεν εστάλη δείγμα γραφής του Γ.Κ. Οι 3 τελευταίοι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι δεν είναι κύριοι των εκτάσεων και άρα δεν μπορούσαν να τα μισθώσουν, όπως επίσης γνώριζαν ότι οι 3 πρώτοι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να λάβουν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα δε μισθώματα καταβλήθηκαν πολύ καιρό αργότερα και μετά τη διενέργεια των πρώτων ελέγχων. Το μίσθωμα ήταν ευτελές και αντίθετο στα συναλλακτικά ήθη, αφού ορίστηκε στα 10 ευρώ ανά έτος», είπε μεταξύ άλλων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ομολογία αποτυχίας Μητσοτάκη. Πού οδηγεί η σκληρή αυτοκριτική και η παραδοχή του σκανδάλου από τον Μητσοτάκη

 Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

"Αποτύχαμε" είπε ο Κυριάκος

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ;

Αποτύχατε να το κρύψτε ή να διεκπεραιώσετε;

                                                                                             paneliakos.net

Κ. Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: 

Αποτύχαμε, οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή

Οι αρχικές γραμμές άμυνας της κυβέρνησης αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Η πρώτη επιχείρηση αντεπίθεσης, για παράδειγμα μια μονόπλευρη επιμονή της ΝΔ στην προβολή των κινήσεων «εξυγίανσης» ενός αμαρτωλού οργανισμού, δεν λειτούργησε υπό το βάρος της υπόθεσης και των αποκαλύψεων για παλαιοκομματικής κοπής πολιτικές συμπεριφορές, που πλήττουν ευθέως έναν από τους βασικούς πυλώνες του αφηγήματος Μητσοτάκη – την «τεχνοκρατική» διακυβέρνηση. Ολες οι εκτιμήσεις ότι θα αποφευχθεί ένας νέος κύκλος φθοράς έπεσαν έξω. Ο κλοιός του ΟΠΕΚΕΠΕ έσφιξε τόσο, που τελικά πάγωσε κάθε πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου. Εξού και η αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης της κρίσης: όχι μόνο πέντε πρόσωπα της κυβέρνησης (ένας υπουργός, τρεις υφυπουργοί, ένας γενικός γραμματέας) και δύο κομματικά στελέχη (ένας γραμματέας και ένα μέλος της Πολιτικής Επιτροπής) είδαν την πόρτα της εξόδου, αλλά – το κυριότερο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη σκληρή αυτοκριτική.  ΤΑ ΝΕΑ

Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Fed: Αυξάνονται τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από τον διάδοχο του Πάουελ

 Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Οι αγορές πλέον προεξοφλούν τουλάχιστον πέντε μειώσεις κατά 0,25% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, έναντι το πολύ τεσσάρων πριν από ένα μήνα

Οι επενδυτές ενισχύουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων μετά την αναμενόμενη αποχώρηση του Τζερόμ Πάουελ από τη Fed το επόμενο έτος, καθώς ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας δέχεται διαρκείς επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για τον αργό ρυθμό μείωσης του κόστους δανεισμού.

Οι αγορές πλέον προεξοφλούν τουλάχιστον πέντε μειώσεις κατά 0,25% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, έναντι το πολύ τεσσάρων που προέβλεπαν πριν από έναν μήνα, σημειώνουν οι Financial Times. Η μεταβολή στις προσδοκίες αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μετριάσει την εκτίμησή τους για τις πληθωριστικές επιπτώσεις των δασμών.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αλλαγή αυτή αντανακλά και τις συνεχείς επικρίσεις του Τραμπ προς τον Πάουελ, τον οποίο αποκαλεί «πολύ αργό», ενισχύοντας τις προσδοκίες για τοποθέτηση ενός πιο δεκτικού σε μειώσεις διαδόχου.

Όπως σημειώνει ο Μάθιου Ράσκιν, επικεφαλής έρευνας αμερικανικών επιτοκίων στη Deutsche Bank, «η πιο αξιοσημείωτη μετατόπιση τον τελευταίο μήνα αφορά τις μειώσεις που τιμολογούνται για τα μέσα του επόμενου έτους, καθώς η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί όλο και περισσότερο συνεχή χαλάρωση μόλις αναλάβει ο επόμενος πρόεδρος της Fed». Ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social την Τετάρτη ότι η αναζήτησή του για τον επόμενο πρόεδρο της Fed περιορίζεται πλέον σε «τρία ή τέσσερα άτομα».

Παρασκήνιο

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Κέβιν Γουόρς, που υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θεωρούνται ευρέως φαβορί για τη θέση. Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, ο οποίος αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο, βρίσκεται επίσης υπό εξέταση.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η Fed ενδέχεται να διορίσει έναν «σκιώδη πρόεδρο» πριν από τη λήξη της θητείας του Πάουελ, ο οποίος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο περιστερική κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δήλωσε ότι η απόφαση για την αντικατάσταση του Πάουελ δεν είναι «επικείμενη».

Παράλληλα, δηλώσεις στελεχών της Fed έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων. Η Μισέλ Μπάουμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, συντάχθηκε με τον Ουόλερ αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι στηρίζει μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο, επικαλούμενη χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των διετών και πενταετών αμερικανικών ομολόγων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησαν σε χαμηλά δύο μηνών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν την πιθανότητα περισσότερων μειώσεων μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, ο Πάουελ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο και δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες πιέσεις του Τραμπ, κυρίως λόγω των κινδύνων για τον πληθωρισμό. Σε ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο Πάουελ δήλωσε ότι οι μειώσεις δεν βρίσκονται στην ατζέντα μέχρι το φθινόπωρο, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένει να διαπιστώσει τις επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ στις τιμές κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ο.Τ.

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος

 Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Μητροπολίτης Αργυρόκαστρου Δημήτριος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων που είχε εισαχθεί πριν λίγο καιρό λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού και ενδοκαρδίτιδα. Στο ανακοινωθέν της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας αναγράφεται πως «παρά τας προσπαθείας των ιατρών, ο Σεβασμιώτατος δεν κατάφερε να υπερνικήση την ασθένειαν και εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερον, 28 Ιουνίου 2025, ώραν 20:30, εκ πολυοργανικής ανεπαρκείας».

Στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας, τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, ενώ η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο, την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 και ώρα 11:00 το πρωί.  Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δημήτριος (Ντικμπασάνης) υπήρξε εκ των πλέον στενών συνεργατών και φίλων του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ο οποίος εκδήμησε πριν μερικούς μήνες και τον οποίον συνέτρεξε πολύ για την ανασυγκρότηση εκ βάθρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας την οποίαν ως γνωστόν είχε ισοπεδώσει το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος (Σιναΐτης), κατά κόσμον Δημήτριος Ντικμπασάνης του Αποστόλου, γεννήθηκε στην Νέα Ηράκλεια Σερρών το έτος 1940.  Τελείωσε την εγκύκλια εκπαίδευση στην πόλη των Σερρών και αργότερα σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο του (1968).  Κατά τα έτη 1969-1971 δίδαξε Κατηχητική  στο ταχύρρυθμο Ιερατικό Φροντιστήριο Τήνου, από το 1971-1974 στη Μέση Ιερατική Σχολή Τήνου και στη συνέχεια  το μάθημα των Θρησκευτικών στην ιστορική Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου  (1974-1975). Έχαιρε πολλής αγάπης και εκτίμησης ως λαϊκός θεολόγος καθηγητής στην Ιερατική Σχολή της Τήνου, και ο οποίος ενθάρρυνε τους σπουδαστές να προχωρήσουν σε ανώτερες Θεολογικές σπουδές. Ηταν άνθρωπος ήθους και βαθιάς πίστης στο Θεό.

Το έτος 1975 άρχισε να εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή του Σινά, όπου εκάρη μοναχός (1978) και εν συνεχεία χειροτονήθηκε διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό στις 7 Ιανουαρίου 1988 και έπειτα από μία εβδομάδα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.  Από το έτος 1990 έως το 2006 διετέλεσε ηγούμενος του Μετοχίου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στα Ιωάννινα, όπου το έτος 1991 συνάντησε τον τότε Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Αναστάσιο ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αλβανία.  Tον Φεβρουάριο του έτους  1992 εκλήθη από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο να διδάξει στο Ιερατικό Φροντιστήριο του Δυρραχίου Παλαιά Διαθήκη μέχρι τη μετεγκατάστασή του στον Άγιο Βλάσιο και τη μετεξέλιξή του στη Θεολογική Ακαδημία «Ανάσταση του Χριστού», όπου δίδαξε για λίγο χρόνο.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου (1993-2006), όταν τοποτηρητής της ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και εκλέχτηκε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την έγκριση των κρατικών αλβανικών αρχών, λόγω της ελληνικής του καταγωγής.  Η χειροτονία του έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τους Μητροπολίτες Κορυτσάς κ. Ιωάννη και Βερατίου κ. Ιγνάτιο  στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων στις 16 Νοεμβρίου 2011.

Κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του, συνέβαλε καθοριστικά στην  αναγέννηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ιδιαίτερα στο νότιο Αλβανία. Με ακάματο ζήλο και αγάπη ποίμανε το ποίμνιό του επί δεκαεννέα έτη, ανοικοδομώ ναούς, αναπτύσσοντας την κατήχηση και το φιλανθρωπικό έργο, και ενισχύοντας την πνευματική ζωή των πιστών. Διακρινόταν για την βαθιά γνώση της Ορθόδοξης Παράδοσης και την Αγιογραφική του κατάρτιση, αποτελών στήριγμα διά το ποίμνιο της επαρχίας του. Επί σειράν ετών υπηρέτησε με αφοσίωση ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, συμβάλλων ουσιαστικά στην ανάπτυξη και προαγωγή της Ορθόδοξης Παιδείας.  Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες που έλκουν την καταγωγή τους από το Αργυρόκαστρο

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος εκτός από τη μητρική του γλώσσα την Ελληνική ομιλούσε και την Αραβική.

Εθνικός Κήρυξ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι λένε βουλευτές της ΝΔ για το σκάνδαλο που τους… ξέφυγε

  Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Εντάσεις και γκρίνια στην ΚΟ της ΝΔ μετά τις 4+1 παραιτήσεις για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις - Στο στόχαστρο το Μαξίμου

Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία υπό το βάρος των αποκαλύψεων των συνομιλιών που περιλαμβάνει η δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις 4+1 παραιτήσεις που πυροδότησαν, αλλά και των θεσμικών ακροβασιών στην προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή που προκαλούν τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή και δεν είμαι βέβαιος ότι θα σώσει την παρτίδα ο ανασχηματισμός» σχολίαζε δραστήριος βουλευτής της ΝΔ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάκη Βορίδη, των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστου Μπουκώρου, Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου.

Το κλίμα στη «γαλάζια» ΚΟ είναι ιδιαίτερα βαρύ και βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν την έκπληξη και την αμηχανία τους για τις αποκαλύψεις που έρχονται διαρκώς στο φως αναδίδοντας οσμή σκανδάλου και αφόρητης ρουσφετολογίας. «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να γνώριζαν εδώ και καιρό για όσα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να σιωπούσαν» αναφέρει έμπειρος βουλευτής της ΝΔ. ο οποίος δεν κρύβει ότι «δημιουργείται ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, για αυτό και ήταν επιβεβλημένη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού».

Στο στόχαστρο το Μαξίμου

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες δεν περιορίζονται στην κατόπιν εορτής διαχείριση της κρίσης, αλλά καταλαμβάνουν – και δεν είναι η πρώτη φορά – και την επάρκεια του πολιτικού κέντρου που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και αρκετοί βουλευτές βάζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στο στόχαστρό τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στην αίθουσα 168 για να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας και δεν έκρυβαν την έκδηλη αμηχανία τους για τις συνομιλίες που περιλαμβάνονταν και ήταν «φωτιά και λάβρα» για το όργιο εξυπηρετήσεων και διευθετήσεων που είχε στηθεί απ’ άκρου εις άκρον της χώρας με την εμπλοκή κομματαρχών, τοπικών παραγόντων και αγροτοσυνδικαλιστών, με αποδέκτες είτε φορείς προώθησης των αιτημάτων για επιδοτήσεις είτε πολιτικά πρόσωπα.

«Δεν μπορεί να σταθεί υπουργός ή υφυπουργός μετά από όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν» ήταν η κοινή πεποίθηση όσων θεωρούσαν ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας ξέφυγε», όπως έλεγαν εδώ και ημέρες και ενώ οι φήμες οργίαζαν για όσα περιελάμβανε η δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας και αρρυθμίας που συγκροτεί η υπόθεση αυτή και τις πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (ακόμα και το φθινόπωρο) έρχεται να προστεθεί στους προβληματισμούς αρκετών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δεν βλέπουν πώς μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να προσπεράσει άλλο ένα μεγάλο θέμα το οποίο αγγίζει την εξαετή διακυβέρνηση από τη ΝΔ και δεν μπορεί να μπει «κάτω από το χαλί» των διαχρονικών παθογενειών στον τομέα των γεωργικών επιδοτήσεων.

Στο εύλογο ερώτημα αν βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο, κάποιοι «γαλάζιοι» απαντούν: «Και ποιος μπορεί να το αποκλείσει;». Αλλωστε αναμένεται «καυτό» το καλοκαίρι, αφού το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ θα απασχολήσει για τα καλά τη Βουλή είτε με τη μορφή εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής είτε Προανακριτικής στην περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθούν τα ποινικά αδικήματα (συνέργεια σε απιστία και ηθική απιστία σε αυτουργία) που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Ηδη το ΠαΣοΚ έχει προκρίνει πρώτα Προανακριτική και άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής τυχόν αδικημάτων τους λόγω της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που ισχύει για την περίπτωσή τους και μετά τα υπόλοιπα, όπως οι εκλογές.

TO BHMA

Μήπως ήρθε η ώρα για συναινετικό διαζύγιο Ευρώπης – ΗΠΑ;

 Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Αθανάσιος Πλατιάς

Η σύνοδος της Χάγης ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους: δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, κουκούλωσε τις διαφωνίες και τις παρέπεμψε στο μέλλον

Υπάρχει ένα παράδοξο με την Ατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ είναι η πιο ισχυρή συμμαχία που υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία αλλά ταυτόχρονα είναι στρατηγικά κατακερματισμένη και πολιτικά εύθραυστη. Η ισχύς της συμμαχίας πιστοποιείται από το γεγονός ότι τα κράτη που την αποτελούν ελέγχουν το 47% του παγκόσμιου πλούτου και πάνω από το 60% των αμυντικών δαπανών του πλανήτη.

Ο στρατηγικός κατακερματισμός προκύπτει από το ότι δεν υπάρχει πια μεταξύ των μελών της συμμαχίας κοινό όραμα, ούτε κοινή αίσθηση απειλής. Για τις ΗΠΑ, η κύρια απειλή προέρχεται από την αναδυόμενη Κίνα, για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία, για την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία, ενώ για χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προέρχεται από την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική. Λείπει συνεπώς εκείνη η «συγκολλητική ουσία» που κρατάει τις συμμαχίες ενωμένες: ο κοινός εχθρός. Δεν υπάρχει επίσης σύμπλευση συμφερόντων σε κρίσιμα ζητήματα. Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλυτερέψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία ώστε να διασπάσουν τον γεωπολιτικό άξονα Πεκίνου – Μόσχας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν εχθρικά τη Ρωσία υποστηρίζοντας την Ουκρανία.

Η Ατλαντική Συμμαχία είναι πολιτικά εύθραυστη γιατί οι Αμερικανοί θεωρούν τους Ευρωπαίους ως «τζαμπατζήδες» που τους φορτώνουν τα βάρη της κοινής άμυνας, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι οι ΗΠΑ θα τους προστατεύσουν σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Οι Αμερικανοί άλλωστε δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να απεγκλωβιστούν από την Ευρώπη, γιατί η προτεραιότητά τους βρίσκεται στην ανάσχεση της Κίνας. Eνας πρόσθετος παράγοντας που έχει επιδεινώσει τις διατλαντικές σχέσεις είναι η ρητορική του προέδρου Τραμπ. Απειλητικές δηλώσεις του τύπου «εάν δεν πληρώσετε για την άμυνα όσα χρωστάτε, όχι μόνο δεν θα σας προστατεύσω, αλλά θα ζητήσω από τη Ρωσία να σας επιτεθεί» δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση (βλ. κρίσεις του Σουέζ το 1956 και του Ιράκ το 2003), όμως η σημερινή κρίση είναι η σοβαρότερη από την ίδρυσή του. Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο έγινε αυτή την εβδομάδα η ετήσια σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Στη σύνοδο αυτή, όμως, επιλέχθηκε να μη γίνουν οι δύσκολες συζητήσεις για τις διατλαντικές σχέσεις, γιατί αυτό θα έφερνε στο προσκήνιο τις αγεφύρωτες διαφωνίες. Ετσι αποφασίστηκε να παιχτεί ένα πολιτικό θέατρο με στόχο τον κατευνασμό του αμερικανού προέδρου. Σκηνοθετήθηκε για αυτόν τον σκοπό μια σύντομη σύνοδος με μοναδικό θέμα την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, όπου ο Τραμπ θα μπορούσε να θριαμβολογήσει ότι εξανάγκασε τους Ευρωπαίους να πληρώσουν όχι απλώς το προσυμφωνημένο ποσοστό του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά το ποσοστό του 5% που ο ίδιος είχε ζητήσει προεκλογικά.

Το προσωπικό μήνυμα που έστειλε στον αμερικανό πρόεδρο ο ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε: «Η Ευρώπη θα πληρώσει ΧΟΝΤΡΑ ως οφείλει και θα είναι δική σου νίκη». Ετσι σκηνοθετήθηκε μια «πολιτική νίκη» για τον Τραμπ, στην οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες έπαιξαν τον ρόλο του κομπάρσου. Θεωρώ ότι το σκηνικό υπέρμετρης κολακείας προς τον Τραμπ που κυριάρχησε στη σύνοδο επιβεβαίωσε τις προκαταλήψεις των αμερικανών πολιτικών για την αδυναμία και ασημαντότητα των ευρωπαίων ηγετών.

Στη Χάγη δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις που καμία από τις δύο πλευρές δεν σκοπεύει να τηρήσει. Οι Ευρωπαίοι το 2014 είχαν δώσει παρόμοιες υποσχέσεις ότι θα διέθεταν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ των χωρών τους για την κοινή άμυνα, τις οποίες όμως δεν τήρησαν. Δέκα χρόνια αργότερα, και παρά τις αμερικανικές απειλές, οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμα πετύχει αυτόν τον στόχο. Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε να υποσχεθούν πάλι ότι θα ξοδέψουν όχι μόνο το 2%, αλλά το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Αποφάσισαν μάλιστα να αξιολογήσουν την πρόοδό τους μετά από τέσσερα χρόνια, όταν βέβαια ο Τραμπ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος, ελπίζοντας ίσως ότι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος δεν θα τους υπενθυμίσει αυτές τις υποσχέσεις. Το πόσο εξωπραγματικές φαντάζουν αυτές οι υποσχέσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι εάν υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα συσσωρευθούν στον «αμυντικό κουμπαρά» του ΝΑΤΟ 4,26 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της Ρωσίας!

 

Ούτε βέβαια οι Αμερικανοί σκοπεύουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για «αμοιβαία συνδρομή» που τόσο απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι Ευρωπαίοι. Ο Τραμπ άλλωστε είχε την ειλικρίνεια να προϊδεάσει τους Ευρωπαίους ισχυριζόμενος ότι όλα εξαρτώνται από «το πώς ερμηνεύει κανείς την υποχρέωση του άρθρου 5» περί αμοιβαίας συνδρομής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, οι ΗΠΑ θα κρίνουν, πρώτον, εάν τους συμφέρει να εμπλακούν και, δεύτερον, με ποιον τρόπο θα εμπλακούν. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η στοιχειώδης σωφροσύνη για τον χειρισμό αποφάσεων περί πολέμου και ειρήνης. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εάν μια μικρή χώρα της Βαλτικής προβοκάρει τη Ρωσία και δεχτεί επίθεση, ότι οι ΗΠΑ θα διακινδυνεύσουν πυρηνικό πόλεμο για χάρη της. Η εμπλοκή ενός κράτους σε πόλεμο για να βοηθήσει κάποιο σύμμαχο κράτος δεν είναι ποτέ αυτόματη και αυτονόητη.

Η σύνοδος της Χάγης ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους: δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, κουκούλωσε τις διαφωνίες και τις παρέπεμψε στο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να βιάζονται να οριοθετήσουν τη σχέση τους με τον υπερατλαντικό εταίρο τους γιατί οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει με τρόπο μη αναστρέψιμο να απαγκιστρωθούν από την Ευρώπη και να επικεντρωθούν στην Ασία. Οι ΗΠΑ, χωρίς να είναι ευρωπαϊκή δύναμη, ενεπλάκησαν πάνω από έναν αιώνα στις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Δεν το έκαναν βέβαια από φιλανθρωπία, αλλά από συμφέρον, ώστε καμία εχθρική προς αυτούς δύναμη να μην ηγεμονεύσει την Ευρασία. Ετσι σταμάτησαν δύο φορές τους Γερμανούς στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Σοβιετικούς στον Ψυχρό Πόλεμο. Η αμερικανική εμπλοκή όμως δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. Την τελευταία δεκαετία το κέντρο βάρους του πλανήτη έχει μετακινηθεί από την Ευρώπη στην Ασία. Ετσι οι Αμερικανοί είναι πλέον αναγκασμένοι να επικεντρωθούν εκεί. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μεριμνήσουν μόνοι τους για την ασφάλειά τους. Το πόσο θα ξοδέψουν για την άμυνά τους σχετίζεται με την εκτίμηση της απειλής και τις εσωτερικές τους προτεραιότητες και όχι με το «όμορφο στρογγυλό νούμερο» που εκτόξευσε αυθαίρετα ο πρόεδρος Τραμπ.

Η οριοθέτηση των διατλαντικών σχέσεων επείγει επειδή οι Αμερικανοί δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν αιφνιδιαστικά από την Ευρώπη, όπως αποχώρησαν από το Αφγανιστάν. Χρειάζεται συνεπώς, στο πλαίσιο ενός συναινετικού διαζυγίου, να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη και ένα χρονοδιάγραμμα απόκτησης από τους Ευρωπαίους των κρίσιμων λειτουργιών (critical enablers) που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν αυτόνομα. Ενα συναινετικό και καλά οργανωμένο διαζύγιο συμφέρει και τις δύο πλευρές, αφού θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην Ασία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα ρυθμίσουν τα του οίκου τους.

Ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς είναι ομότιμος καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρόεδρος στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Εχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην Ελλάδα ο πρωτοπρεσβύτερος Παν. Μαλαμής από το Σικάγο

Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Μαλαμής εκ των πλέον επιφανών και επιτυχημένων ιερέων της Εκκλησίας και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Σικάγου όπου υπηρέτησε ευόρκως επί πενήντα και πλέον χρόνια, έχασε του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την Τετάρτη 25 Ιουνίου ευρισκόμενος σε διακοπές στην Ελλάδα μαζί με την πρεσβυτέρα του.

Ο γιος του, ο οποίος είναι επίσης ιερεύς και μάλιστα εκ των καλυτέρων του Σικάγου, ο π. Σωτήριος Μαλαμής,  είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Εθνικό Κήρυκα», πως, «ο πατέρας μου με την μητέρα μου πήγαν διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό της καταγωγής του στο Σιγούνι Καλαβρύτων. Είχε μεταβεί στην Πάτρα για κάποια δουλειά που είχε εκεί και επιστρέφοντας στο χωριό το Σιγούνι κάτω από άγνωστες συνθήκες σε μία στροφή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και επήλθε το μοιραίο».

Στην ερώτηση που είναι αυτή τη στιγμή το σκήνωμα του, ο π. Σωτήριος ότι «έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείου του Ρίου και αυτές τις μέρες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τη διακομιδή του στο Σικάγο για την Εξόδιο Ακολουθία του».

Ο π. Σωτήριος είπε επίσης πως «ο πατέρας μου διάβαζα ανελλιπώς κάθε μέρα τον «Εθνικό Κήρυκα» επί πολλά χρόνια».

Ο αείμνηστος π. Παναγιώτης Μαλαμής ιεράτευσε επί μακρά σειρά ετών στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Elmhurst του Σικάγου και έχαιρε αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης από όλους.

Ο π. Σωτήριος Μαλαμής έθεσε στην διάθεση του «Ε.Κ.» το άρθρο που είχε γράψει ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 στην εφημερίδα https://www.kalavrytanews.com/2015/04/, ενότητες του οποίου δημοσιεύουμε παρακάτω: «Ο π. Παναγιώτης Μαλαμής εγεννήθη το έτος 1935 στις 12 Νοεμβρίου στο Σιγούνι Καλαβρύτων από ευσεβείς γονείς, τον Κωνσταντίνο Μαλαμή και την Δήμητρα (το γένος Κιούση). Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογενείας, μετά από δύο αγόρια κι ένα κορίτσι.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Σιγούνι από τον Ιερέα Αλέξιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν και Διδάσκαλος.

Από εννέα ετών γεννήθηκε μέσα στην καρδιά του η ιδέα να γίνει Ιερέας. Αγαπούσε την Εκκλησία και σεβόταν τους Ιερείς. Περίμενε με αγωνία και πίστη στην καρδιά του να ξημερώσει Κυριακή, να πάει στην εκκλησία και να ανέβει στο ψαλτήρι για να ψάλλει. Η κατάσταση τότε, την περίοδο 1943-1949 και ειδικά στην Περιφέρεια Καλαβρύτων, δεν ήταν και τόσο ευνοϊκή λόγω του εμφυλίου πολέμου και του αντάρτικου. Οι γονείς του ήταν διπλοκάτοικοι. Τους χειμερινούς μήνες μετέβαιναν στα Σουδεναίϊκα Αχαΐας. Το Γυμνάσιο δεν κατάφερε να το τελειώσει στην Ελλάδα. Το τελείωσε αργότερα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Υπηρέτησε στο στρατό ως στρατιώτης του Πεζικού, την διετία 1957-1959, στο Μεσολόγγι, στο Λαγκαδά και στην Αλεξανδρούπολη.

Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Μόντρεαλ του Καναδά το έτος 1962, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Εκεί νυμφεύθηκε την Θεοδώρα Χαμακιώτη από την Τουρλάδα Καλαβρύτων. Απόκτησαν με την βοήθεια του Θεού εννέα παιδιά (έξι αγόρια και 3 κορίτσια) και είκοσι πέντε εγγόνια.

Στον Καναδά τελείωσε το Γυμνάσιο. Το έτος 1966 εφοίτησε στη σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Τον Μάϊο του 1968 και ενώ φοιτούσε ακόμη στη Σχολή χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Βοστώνης, Δημητρίου Ολυμπίου. Το 1969 χειροτονήθηκε Ιερέας από τον ίδιο Επίσκοπο. Το ίδιο έτος και αφού περάτωσε τις σπουδές του στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, αναλαμβάνει την πρώτη του κοινότητα στο Σικάγο που ήταν η «Κοίμησις της Θεοτόκου».

Καυχώμεθα εν Κυρίω. Διότι η μαρτυρική επαρχία των Καλαβρύτων εξακολουθεί να αναδεικνύει προσωπικότητες σαν και τον π. Παναγιώτη Μαλαμή, που ακτινοβολούν με την δημιουργική παρουσία τους στα πέρατα της γης. Που κρατούν μέσα στην καρδιά τους τον Χριστό και την Ελλάδα, που δίδουν την μαρτυρία του αυθεντικού Έλληνα και του γνήσιου Ορθόδοξου Κληρικού. Μέσα σε χώρες και εποχές, όπου η ατομικότητα και η αφιλία βασιλεύουν, η Ελληνική Χριστιανική υπερπολύτεκνη Ιερατική οικογένεια είναι παρούσα, αντιστέκεται και πολεμάει ειρηνικά τον ατομισμό, την αφιλία, την αποξένωση.

«Πατριάρχης» ο π. Παναγιώτης, βιώνει και χαίρεται την παρουσία, την ζεστασιά, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό των πολλών παιδιών του και των είκοσι πέντε εγγονιών του.

Επιχειρώντας να χαρακτηρίσουμε τον π. Παναγιώτη, τρέμουμε στο φόβο, ότι θα τον αδικήσουμε. Όμως, το αποτολμούμε, και ας μας το συγχωρήσει η αγάπη του και η μεγαλοκαρδία του.

Αναφερόμενοι στις έννοιες φιλοπατρία, φιλοξενία, δραστηριότης, δημιουργικότητα, δεν θα ήταν υπερβολή, αν τις ονομάζαμε π. Παναγιώτη Μαλαμή.

Η φιλοπατρία είναι τρόπος ζωής για τον π. Παναγιώτη. Ζει, εργάζεται και κινείται στην Αμερική, αλλά δεν ξέχασε και δεν ξεχνά ποτέ, ότι είναι Έλληνας Καλαβρυτινός. Η παρουσία του, ο τρόπος ζωής του, οι εκδηλώσεις του, ο λόγος του, αντανακλούν Ελλάδα και Ελληνισμό. Κάθε χρόνο απαραιτήτως θα έλθει στην Πατρίδα, στο χωριό του.

Απότοκος της φιλοπατρίας είναι η φιλοξενία. Η ασύγκριτη Ελληνική φιλοξενία. Όποιος πέρασε από το σπίτι του, φίλος, ξένος, γνωστός η άγνωστος, γεύτηκε την αγάπη, την καλωσύνη και την αβραμιαία φιλοξενία του ιδίου και των μελών της οικογενείας του

Δραστήριος – Δημιουργικός, τόσο στο Σικάγο όσο και στο χωριό του, το Σιγούνι, τα έργα του και οι ποικίλες δραστηριότητές του ομιλούν. Αεικίνητος, ακούραστος, δραστήριος, προοδευτικός.

Κληρικός ιεροπρεπής, λειτουργός άριστος. Με την μελωδική και γλυκόλαλη φωνή του δημιουργεί κατάνυξη και λατρευτική διάθεση στο εκκλησίασμα.

Κήρυκας του θείου λόγου χαρισματικός, με την απλότητα του λόγου του σαγηνεύει, καθηλώνει και συγκινεί το ακροατήριό του.

Προσιτός στο λαό, με σταθερό και μόνιμο το πλατύ και αφοπλιστικό του χαμόγελο, δημιουργεί στον συνομιλητή του αίσθηση εμπιστοσύνης και ατμόσφαιρα οικειότητος.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια σπουδαία προσωπικότητα, χαρισματική με εκκκλησιαστικό ήθος, πλούσια ποιμαντική διακονία και προσφορά, γνήσια και αυθεντική φιλοπατρία, ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ακαταπόνητο κοινωνικό εργάτη.

Ο π. Παναγιώτης είναι ένας ακόμη Ιερέας της σειράς εκείνης των Ιερέων με τα γνήσια, αυθεντικά εκείνα χαρίσματα του πόθου, του ζήλου, της εφέσεως, του ενθουσιασμού και της θυσίας για την Ιερωσύνη και την Εκκλησιαστική – κοινωνική προσφορά. Αυτή η γενιά των Ιερέων είναι και θα παραμένει πρότυπο για τις επερχόμενες γενεές των Ιερέων.

Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε και την επίσης αξιόλογη και πολύ σημαντική ενέργεια – προσφορά του, που αποδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς την Εκκλησία.

Ένα εκ των τέκνων του προώθησε και αφιέρωσε εις την διακονίαν του αγίου Θυσιαστηρίου. Πρόκειται δια τον υιόν του Σωτήριον.

Ο π. Σωτήριος υπηρετεί ως προϊστάμενος Ιερέας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου του Lincolnshire του Ιλινόι των ΗΠΑ.

Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Η Ιερά Μητρόπολή μας από την θέση αυτή συγχαίρει τον π. Παναγιώτη για ότι με την χάρη του Θεού κατόρθωσε να προσφέρει στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στην Πατρίδα και του εύχεται να συνεχίζει εν ακμή και υγεία να δραστηριοποιείται και να προσφέρει».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «κάδρο» και ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης

Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το in αποκαλύπτει φέρνει στο φως καταγεγραμμένες συνομιλίες με πιθανή εμπλοκή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αντέξει τους μετασεισμούς από τις μαζικές παραιτήσεις υπουργικών στελεχών την Παρασκευή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται πως δύσκολα θα αποφύγει νέα δόνηση και μάλιστα ισχυρή. Κι αυτό επειδή βοά ο τόπος στην Κρήτη για ενδεχόμενη εμπλοκή κι άλλου υπουργού που προέρχεται από τη μεγαλόνησο και φαίνεται πως το όνομά του εμπλέκεται σε συνομιλίες. Πρόκειται για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τα συζητήσαμε….

Σύμφωνα με πληροφορίες του in το όνομα του κ. Κεφαλογιάννη υπάρχει μέσα στις καταγεγραμμένες συνομιλίες της δικογραφίας, σε συζήτηση μεταξύ του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρη Ζερβού και του αγροτοσυνδικαλιστή της ΝΔ στο νησί, του Γρύλλου Παπαδάκη. Ο διάλογος μεταξύ τους φέρεται να είναι ο εξής:

ΖΕΡΒΟΣ: Με τον Κεφαλογιάννη, τον είδες τον Γιάννη;  ΓΡΥΛΛΟΣ: Ε βέβαια τον είδα

ΖΕΡΒΟΣ: Του είπες τίποτε με τους ελέγχους ή δεν βόλεψε;  ΓΡΥΛΛΟΣ: Ναι, ναι, το συζητήσαμε και με τον Τρουλλινό και με τον Γιάννη. Ε, εντάξει ήταν ένα θέμα λέει με τον Κώστα τον Αλεξόπουλο.

ΖΕΡΒΟΣ: Ναι  ΓΡΥΛΛΟΣ: Ήταν ένα θέμα λέει που επήε κι έδωσε μια κατάθεση. Του λέω έλα να σου πω, θα ανοίξτε, τακτοποιήστε το θέμα, να κλείσει του λέω αυτό το θέμα, γιατί αν μπομείνει, ξανά μανά, θα ν’ έχουμε προβλήματα. Λοιπόν, κλείσετέ το, το θέμα, φέρτε τον Κώστα τον Αλεξόπουλο να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε, να δούμε πως θα το κάνουμε και με τον Ζερβό, τονέ λέω, από πάνω, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να κλείσει αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε τονέ λέω, όλη την ώρα, έχει μπει εισαγγελέας μέσα, ε το θέμα τραγουδεί ο άλλος, εεεε κελαηδεί ο άλλος, ο κάθε υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό λέω τώρα πρέπει να σταματήσει. Το χοροστάσιο τσ’ ανώνυμης καταγγελίας και το θέμα των ελέγχων. Πρέπει να κλείσει.

ΖΕΡΒΟΣ: Ναι   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει λέει, εμείς θεωρούμε’ νε, λέει ότι θα κλείσει. 

ΖΕΡΒΟΣ: Εντάξει, εντάξει, θα δούμε. 

«Εγώ του΄το πα του Γιάννη…»

Ενδιαφέρον όμως έχει κι άλλο σημείο του διαλόγου. Εκεί που προφανώς η κουβέντα αναφέρεται σε ελέγχους στα Ζωνιανά, στα ορεινά του Ρεθύμνου. Τον αγροτοσυνδικαλιστή φαίνεται να τον απασχολεί το ζήτημα των ψήφων στην περιοχή, το οποίο θέλει να θέσει στον… Γιάννη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος δεν θα μπορεί να εμφανιστεί στα Ζωνιανά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ του το’ πα και ξεκάθαρα του Γιάννη. Του λέω, «Γιάννη δεν είναι 147 άτομα, είναι 400 ψήφοι».  ΖΕΡΒΟΣ: Σωστά

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι 400 ψήφοι, λοιπόν τι θα κάνω; Πως; Που; Αύριο, την άλλη μέρα του λέω, θα μου πεις, πάμε Ζωνιανά. Πώς θα βγούμε του λέω στα Ζωνιανά; Με τι θάρρος θα βγω εγώ στα Ζωνιανά;   ΖΕΡΒΟΣ: Ε ναι   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τονέ πω γεια σας, γιατί ήρθα; Δεν σας ελέγξαμε όλους;

Σε άλλο σημείο ο αγροτοσυνδικαλιστής φέρεται να λέει ότι ζήτησε από τον «Γιάννη», να αλλάξει ο τρόπος των καταγγελιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αλλάξτε το θέμα, του το’ πα και του Γιάννη. Αλλάξτε το θέμα της καταγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Άραγε τι έχει να πει για όλα αυτά ο κ. Κεφαλογιάννης; Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα όσα λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ στο νησί, Γρύλλος Παπαδάκης; Ήταν ενήμερος για τους ελέγχους στα Ζωνιανά; Σε τι αφορούσε η κουβέντα περί «400 ψήφων»; Ποιος ήταν ο Κώστας Αλεξόπουλος και ποιός ήταν ο ρόλος του στην υπόθεση;

«Τι θα κάνουμε με τον έλεγχο;»

Το θέμα του ελέγχου στα Ζωνιανά καταγράφεται και σε άλλη συνομιλία, μεταξύ του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη και του μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιάννη Τρουλλινού. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα λεγόμενα, ο κ. Μπαμπασίδης φαίνεται να καθυστερεί επίτηδες τον έλεγχο και να ζητάει οδηγίες:

ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Να συζητήσουμε τι θα κάνουμε μ’ εκείνο τον έλεγχο των εκατόν πενήντα; Γιατί δεν μπορώ να το τραβήξω άλλο. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ο έλεγχος.

ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Με τα Ζωνιανά λες;   ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι, περιμένω.

ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Ναι και είναι καλό να το κάνεις πριν φύγει ο άλλος από κάτω.

ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι, ναι.  ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Γιατί μετά άμα φύγει θα το χρεωθούμε δύο μηδέν. 

Και λίγο πιο κάτω ο Μπαμπασίδης ζητάει οδηγίες απ’ τον Τρουλινό πως να το κάνει: «Εσύ θα μου πεις, απλώς έχε στο νου σου, ότι επειδή έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να το κάνω».

Ως γνωστόν, χθες, παραιτήθηκε από τη θέση του ο κ. Γιάννης Τρουλλινός, διευθυντής του γραφείου του κ. Κεφαλογιάννη και ο οποίος αποτελεί όπως λένε όσοι ξέρουν, τον πιο στενό συνεργάτη του υπουργού στο Ρέθυμνο, την περιοχή όπου εκλέγεται. Το γραφείο του κ. Κεφαλογιάννη έσπευσε απ την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει πως τερμάτισε τη συνεργασία με τον κ. Τρουλλινό.

Την ίδια ώρα όμως προκύπτει σειρά ερωτημάτων για το τι συνέβαινε στο νομό Ρεθύμνου όπου φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί περισσότερα από 4,5 εκατ. ζώα προκειμένου κάποιοι επιτήδειοι να λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στον κ. Μπαμπασίδη, πρόκειται για το γαλάζιο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πέρασε από πειθαρχικό την ελέγκτρια Παρασκευή Τυχεροπούλου επειδή έκανε τη δουλειά της και ανέδειξε σειρά παράνομων επιδοτήσεων σε γαλάζια παιδιά…

Ο.Τ.