Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

BΕΡΟΛΙΝΟ. Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) του Φρίντριχ Μερτς με ποσοστό μεταξύ 28% και 29% κατέγραψαν τα πρώτα exit polls στις χθεσινές γερμανικές εκλογές αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκρηκτική άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού AFD κοντά στο 20% (το υψηλότερο για ακροδεξιό κόμμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από 12,6% στις εκλογές του 2021) που το καθιστούν δεύτερο κόμμα μπροστά από το SPD του απερχόμενου καγκελαρίου, Ολαφ Σολτς που έρχεται τρίτο με ποσοστό κοντά στο 16%.
Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD:
CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 29%
Afd (Αλίς Βάιντελ): 19,5%
SPD (Ολαφ Σολτς): 16%
Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 13,5%
Αριστερό κόμμα (Die Linke): 8,5%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 4,7%
FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 4,9%
Παρόμοια είναι και τα ποσοστά του δεύτερου δικτύου ZDF της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης:
CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 28,5%
Afd (Αλίς Βάιντελ): 20%
SPD (Ολαφ Σολτς): 16,5%
Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 12%
Αριστερό κόμμα (Die Linke): 9%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 5%
FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 5%
Τα σενάρια για κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τα exit polls
Τα ποσοστά του πρώτου exit poll δείχνουν πεντακομματική νέα γερμανική Βουλή που ευνοεί τα σχέδια του Μερτς για μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, σε αντίθεση με το exit poll του ZDF που δείχνει επτακομματική Bundestag και αν επαληθευτεί θα χρειαστεί τρικομματική κυβερνητική συμμαχία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU Τόρστεν Φράι, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας θα είναι μια «τεράστια πρόκληση». Οπως τόνισε στο ZDF: «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το υπόλοιπο βράδυ. Στόχος, ωστόσο, είναι να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν η πρόβλεψη, ωστόσο, γίνει πραγματικότητα, θα ήταν μια τεράστια πρόκληση να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση σε αυτή τη βάση».
Η επόμενη μέρα και το 2029
Από Δευτέρα η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς καθίσταται υπηρεσιακή, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο νικητής της βραδιάς.
Παρότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή ακυβερνησίας, αυτή τη φορά είναι διάχυτη η αίσθηση της ανάγκης να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό σταθερή νέα κυβέρνηση.
Τα προβλήματα στο εσωτερικό, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, και στο εξωτερικό η νέα πραγματικότητα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Ουκρανία, θεωρούνται εξαιρετικά πιεστικά κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Ηδη ο κ. Μερτς έχει φροντίσει να… σβήσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» του: Δεν μιλά πλέον για 40.000 απελάσεις αλλά για 500, που αφορούν εξακριβωμένα επικίνδυνους ανθρώπους, δεν απορρίπτει κατηγορηματικά την μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην Αμυνα και να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας.
Ο πιθανότερος επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί από τα CDU/CSU και SPD, αν και όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό του νικητή κι όσο περισσότερα από τα μικρά κόμματα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στη Βουλή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απαιτηθεί σύμπραξη τριών κομμάτων.
Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την διαδικασία και να προκαλέσει καθυστερήσεις. Για τον Φρίντριχ Μερτς, θα ήταν ρεαλιστικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά της περί το Πάσχα.
Τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» καλούνται να αποδείξουν ότι καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών κι έχουν αποτελεσματικές λύσεις. Ακόμη και αν θεωρείται βέβαιο ότι η AfD δεν θα αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, καθώς όλοι δεσμεύονται πως δεν θα συνεργαστούν μαζί της, η επόμενη κυβέρνηση θα βλέπει καθημερινά τη βαριά σκιά της και θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η ακροδεξιά -με εμφανή ή όχι εξωτερική υποστήριξη- να εξακολουθήσει να ενισχύεται και στις επόμενες εκλογές να αναδειχθεί ως ακόμη και πρώτη πολιτική δύναμη, όπως συνέβη στη γειτονική Αυστρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου