Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Μαΐου 2025

Φρικιαστικό τέλος για Ουκρανή δημοσιογράφο: Τη βασάνιζαν για έναν χρόνο - Βρέθηκε χωρίς μάτια και εγκέφαλο

 Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Σοκάρουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Φρίκη προκαλούν οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Ουκρανής δημοσιογράφουΒικτώρια Ρόσσινα, η οποία βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη στα χέρια των ρωσικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρόσσινα εξαφανίστηκε το καλοκαίρι του 2023, καθώς βρισκόταν στις κατεχόμενες από τα ρωσικά στρατεύματα περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Τον Οκτώβριο του 2024 το Κίεβο ανακοίνωσε τον θάνατο της Ρόσσινα, η οποία ήταν κρατούμενη, με τη σορό της να επιστρέφεται στους συγγενείς της τον Φεβρουάριο.

Όπως φάνηκε, η σορός έφερε σημάδια βασανιστηρίων, με πολλά ζωτικά της όργανα να λείπουν. Η Ρόσσινα ήταν 27 ετών, ούσα η μοναδική δημοσιογράφος που ρίσκαρε επανειλημμένα να διασχίζει τη γραμμή του μετώπου, προκειμένου να διερευνά τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού σε άτυπα κέντρα κράτησης αμάχων.

Μάλιστα, στην Ενερχοντάρ και τη Μελιτόπολη, ερευνούσε τον συστηματικό βασανισμό και την εξαφάνιση αμάχων, με την ίδια να έχει στην κατοχή της λίστα με ονόματα πρακτόρων της FSB.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Ρόσσινα συνελήφθη τον Αύγουστο του 2023 κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Βρισκόταν εκεί για να αποκαλύψει τα «μαύρα κέντρα» βασανιστηρίων στα κατεχόμενα εδάφη. Μάλιστα, το 2022 ήταν όμηρος στο Μπερντιάνσκ, όπου είχε εξαναγκαστεί να συμμετάσχει σε βίντεο προπαγάνδας, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, καθώς ασκήθηκε πίεση στη Ρωσία από πολλές χώρες.

Από εκεί και πέρα, συνελήφθη (όπως ειπώθηκε προηγουμένως) το καλοκαίρι του 2023 και οδηγήθηκε από το αστυνομικό τμήμα της Ενερχοντάρ, σε μυστικό κέντρο βασανιστηρίων στη Μελιτόπολη.

Συγκρατούμενοί της ανέφεραν ότι είχε υποστεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και τραυματισμούς με μαχαίρι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε φυλακή στην πόλη Ταγκανρόγκ, όπου σύμφωνα με καταθέσεις οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε άγριους ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια με ηλεκτροπληξία και καταναγκαστική πείνα.

Η υγεία της Ρόσσινα επιδεινώθηκε, με την 27χρονη δημοσιογράφο να σταματά να σιτίζεται. Έφτασε να ζυγίζει λιγότερο από 30 κιλά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο φρουρούμενη, ωστόσο οι προσπάθειες των δεσμοφυλάκων να την επαναφέρουν δεν απέφεραν καρπούς.

Για την απελευθέρωσή της πήρε θέση μέχρι και το Βατικανό, ωστόσο η Ρόσσινα δεν επέστρεψε σπίτι της. Η οικογένειά της έμαθε για την 27χρονη τον Αύγουστο του 2024, με την ίδια να επικοινωνεί με τους γονείς της, λέγοντας ότι σύντομα θα γυρνούσε κοντά τους στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Παρόλα αυτά, το όνομά της απουσίαζε από τη λίστα και τις ανταλλαγές που έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Η Βικτώρια Ρόσσινα πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου, κάτι που η οικογένειά της έμαθε μέσω ενημέρωσης από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Με την επιστροφή της σορού, διαπιστώθηκαν ενδείξεις στραγγαλισμού, σπασμένο υοειδές οστό και ακρωτηριασμοί με αφαίρεση λάρυγγα, εγκεφάλου και ματιών. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται πιο δύσκολος ο καθορισμός των αιτιών θανάτου, κάτι που αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Η Ρόσσινα φέρεται να κρατήθηκε χωρίς κατηγορίες και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ όσο παρέμενε στα χέρια των Ρώσων, η μόνη γνωστή επαφή της με τον έξω κόσμο ήταν η κλήση με τους γονείς της που διήρκησε τέσσερα λεπτά. Η εισαγγελία της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου, τονίζοντας πως υπάρχουν «σαφή σημάδια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης».

Συγκινητικές είναι οι αναφορές των συναδέλφων της, που υπογραμμίζουν ότι η 27χρονη ήταν «η γέφυρα που μετέφερε την αλήθεια στα κατεχόμενα» και «μετά την εξαφάνισή της η πληροφόρηση από εκεί ουσιαστικά σίγησε».

Το Σχέδιο Βικτώρια

Τα στοιχεία της Ουκρανίας και οι έρευνες που δημοσιεύει ο Guardian δείχνουν ότι περίπου 16.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, αιρετοί, ιερείς και επιχειρηματίες, έχουν απαχθεί και κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο σε κατεχόμενα εδάφη, αλλά και εντός της Ρωσίας.

Η έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν τη Βικτώρια Ρόσσινα στον θάνατο συνεχίζεται, ώστε να τεκμηριωθούν διάφορα εγκλήματα πολέμου και να δικαιωθούν τα θύματα του πολέμου.

Το Forbiden Stories ξεκίνησε το «Σχέδιο Βικτώρια», με τη συμμετοχή 45 δημοσιογράφων από 13 διεθνή μέσα, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που δεν κατάφερε να δημοσιεύσει η Ρόσσινα. Περιλαμβάνονται πάνω από 50 μαρτυρίες πρώην κρατούμενων, αλλά και Ρώσων δεσμοφυλάκων που αυτομόλησαν και αποκάλυψαν ένα δίκτυο τουλάχιστον 180 άτυπων κέντρων κράτησης. Εκεί, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες κρατούνται παράνομα.

Σημειώνεται ότι η Βικτώρια Ρόσσινα είναι η μοναδική δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή της σε καθεστώς ομηρίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Πάντως, η λίστα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν την τελευταία τριετία στην ανατολική Ευρώπη είναι μακρά.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου