Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν στην Ελλάδα γράφει η εφημερίδα Guardian


Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2017


Από διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Υγεία έξω από το αρμόδιο Υπουργείο. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ.
ΑΘΗΝΑ. Eνα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για το σύστημα Υγείας της Ελλάδας φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνοντας λόγο για ποσοστά θνησιμότητας που αυξάνουν και ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που έχουν συλλέξει γιατροί και συνδικάτα και δείχνουν η κατάσταση στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας είναι η πιο χαοτική της ΕΕ.
Απάντηση από υπουργό Υγείας
«Όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα.
«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει:
«Δυστυχώς το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη. Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν:
Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» τής προηγούμενης εξαετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».
Και τονίζει κ. Ξανθός: «’Οσοι, λοιπόν, επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».
Αντίδραση από ΝΔ
«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών».
Επίσης σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους.
«Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τονίζει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει:
«ΥΓ. Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του Guardian στον κ. Πολάκη…».
Το δημοσίευμα
«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, οι ασθενείς που θα μπορούσαν να ζουν, πεθαίνουν» δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».
Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι το 10% περίπου των ασθενών στην Ελλάδα βρισκόταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με περίπου 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές.
Κανένας άλλος τομέας, δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σημειώνει η Guardian. Αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 8.000 γιατρούς και νοσηλευτές το 2017.
Από το 2009, οι δαπάνες για την δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά το 1/3, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Πάνω από 25.000 άτομα του προσωπικού των νοσοκομείων απολύθηκαν, με τις προμήθειες να είναι τόσο σπάνιες, που τα νοσοκομεία συχνά ξεμένουν από φάρμακα, γάζες, γάντια αλλά και σεντόνια.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται ποτέ» λέει ο Δρ. Γιάννης Παπαδάτος, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία. «Ακολουθεί το πρόβλημα του εξοπλισμού αλλά και η περιοδική έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες και καθαρές γάζες».
Ένας άλλος γιατρός που έχει εκπαιδευτεί στη Βρετανία, ο Δρ. Μιχάλης Σαμαράκος, πιστεύει ότι την ώρα που το σύστημα υγείας χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από ειδικούς και εκπαιδευομένους. Ήδη έχει υπάρξει μια μεγάλη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ευκαιριών.
«Οι καλύτεροι φεύγουν επειδή δεν μπορούν να αναπτύξουν εδώ τις δυνατότητές τους» δηλώνει. «Το βλέπω διδάσκοντας τους φοιτητές στο έκτο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όλοι θέλουν μια συστατική επιστολή, όλοι θέλουν να φύγουν. Το πρόβλημα μεγαλώνει διαρκώς. Δεν έχουμε νεφρολόγους, για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν προοπτικές για τους ειδικούς, είτε εντός είτε εκτός του συστήματος (στον ιδιωτικό τομέα). Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε νοσοκομείου – χωρίς αυτούς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν δεν υπάρξει μια αλλαγή, ανησυχώ πραγματικά πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου