Toυ Θεόδωρου Καλμούκου
Την παράσταση έκλεψε ο Αφροαμερικανός δημοτικός σύμβουλος Τίτο Τζάκσον, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Μάρτι Γουόλς όταν ξεκίνησε την ομιλία του στην ελληνική γλώσσα με την ιαχή «Ζήτω η Ελλάδα» και τον χαιρετισμό της Αναστάσιμης περιόδου που διερχόμαστε «Χριστός Ανέστη». Επλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Βοστώνης και αναφέρθηκε με λόγια φιλοφρόνησης για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Τόνισε ότι «συμμετέχω με χαρά και συγκίνηση στην απελευθέρωση της Ελλάδας διότι γνωρίζω τι σημαίνει μία τέτοια επέτειος διότι γνωρίζω από σκλαβιά».
Με την προτροπή του προέδρου της Ομοσπονδίας οι συνδαιτυμόνες τίμησαν με ενός λεπτού σιγή τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του στις 10 Απριλίου του 2005, λίγα λεπτά μετά την περάτωση των παρελάσεων της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και για τη μνήμη των προέδρων της Ομοσπονδίας Ιωάννη Ράμμου και Κωνσταντίνου Χιονίδη.
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα ο εκδότης-διευθυντής του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «ευχαριστώ θερμά τον φίλο κ. Βασίλη Καυκά πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, για τη μεγάλη τιμή που κάνουν απόψε, στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, τη μόνη ημερήσια ελληνόγλωσση εφημερίδα στις ΗΠΑ, τη φωνή και τη συνείδηση της Ομογένειας. Σας συγχαίρω για το έργο σας που το κάνετε με ενθουσιασμό και πάνω και από όλα με σκοπό, κι αυτό σας τιμά ιδιαίτερα».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «απόψε δεν τιμάται μόνο ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ για το θαύμα της 100ής επετείου του. Μαζί του γιορτάζει και όλη η Ομογένεια, που έκανε δυνατό αυτό το θαύμα. Η Ομογένειά μας που χέρι – χέρι με τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ αγωνίζεται για 4 γενιές τώρα, σε μια απίστευτα φιλόξενη χώρα να μην προδώσει το αίμα και το δάκρυ των πρωτοπόρων της, να ενσωματωθεί ΝΑΙ, αλλά μην αφομοιωθεί, να μην χάσει, τη γλώσσα της, την Ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα της. Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της αποψινής τιμής στον ‘Εθνικό Κήρυκα’».
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνδρομητές, τους διαφημιζόμενους, τους υποστηρικτές μας, που μας κάνατε αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας, που μας δίνετε τα υλικά μέσα και την ηθική δύναμη να συνεχίζουμε να εκτελούμε την αποστολή μας. Θέλω όμως να αποτιμήσω φόρο αγάπης και τιμής απόψε στον στενό μου φίλο και πολύτιμο συνεργάτη μου τον δικό σας τον Θεόδωρο Καλμούκο για την ανεκτίμητη προσφορά του στην εφημερίδα και στην Ομογένεια για δεκαετίες. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που έχω φίλους και συνεργάτες σαν τον Θεόδωρο.
Επιτρέψτε μου να πω ότι είσθε και σεις τυχεροί που είναι κοντά σας, τρέχει παντού και καλύπτει με αγάπη τις χαρές και τις λύπες σας και μεταδίδει τα θέματά σας σε κάθε γωνιά της Αμερικής και τώρα μέσω του Διαδικτύου και σ’ όλο τον Κόσμο. Η προσφορά στην κάλυψη και την ανάλυση των εκκλησιαστικών μας θεμάτων είναι πραγματικά τεράστιας, μα τεράστιας σημασίας. Ενα θερμό χειροκρότημα λοιπόν στον Θεόδωρο, στην Αγγελική (σύζυγος) και στην Ελένη (κόρη τους) διότι χωρίς την Αγγελική και την Ελένη δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνει».
‘Θα ζούνε όσο θα ζούμε,
και την μνήμη τους
μ’ αγάπη θα τιμούμε
κι ειλικρίνεια.
Κι αν ίσως δεν εστάθηκεν η φήμη τους
μήτε παγκόσμια,
μήτε πανελλήνια,
κι ούτε ποτέ ανδριάντα
θα τους στήσουνε,
κι αν ζήσανε χωρίς φιλοδοξία,
το πως ποτέ δε θα τους λησμονήσουμε
θα ‘ναι γι’ αυτούς σα μια μικρή αθανασία…».
Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά στον χαιρετισμό της, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «ο πρώτος λόγος που γιορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι καθαρά ιστορικός. Εχει να κάνει δηλαδή με το παρελθόν, με την ιστορία μας. Αλλωστε «Λαός που ξεχνάει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον». Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, μετά από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. Η ημέρα αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή για το Ελληνικό έθνος, καθώς οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους των Ελλήνων και την ίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τη συνέχιση της πολύχρονης Ιστορίας του. Με απλά λόγια δεν θα υπήρχε σύγχρονο ελληνικό κράτος χωρίς την Επανάσταση του ‘21».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως «η Ελλάδα σήμερα περνά μία δύσκολη οικονομική κατάσταση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ομως έχομε μία ταυτότητα η οποία δεν είναι κομματική, δεν είναι ομάδας ποδοσφαίρου, λέγεται ελληνική ταυτότητα και την έχομε στην καρδιά μας. Μας αγνοούν πολλές φορές από την Ελλάδα, όπως μας αγνόησαν και τώρα στην παρέλαση αυτή. Είναι τιμή μας που είναι εδώ η γενική πρόξενος αλλά θα έπρεπε να έλθει και κάποιος από την Ελλάδα κι όχι μόνο να πηγαίνουν στην Ελλάδα κ.λπ. Πρέπει όμως εμείς άσχετα με κάθε παράπονο που μπορεί να έχομε για την μητέρα πατρίδα να είμαστε πάντοτε στο πλευρό της».
Ακλούθησε λαχειοφόρος και χορός με την ορχήστρα «Τα Δειλινά».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου