Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που επιθυμούν απόσχιση. Οι κάτοικοι της Σκοτίας και της Καταλονίας θα κληθούν να πάρουν ανάλογες αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Το φαινόμενο, όμως, εξαπλώνεται, καθώς αυτή την εβδομάδα οι Βενετοί ψηφίζουν επίσης για την απόσχισή τους από την Ιταλία. Ωστόσο, το δημοψήφισμα αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη Ρώμη ή τις περιφερειακές Αρχές.
Ο Paolo Bernardini, καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Insubria στο Κόμο της Ιταλίας, μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Βενετίας από το 2007. Ο ίδιος λέει ότι η πόλη ήταν ελεύθερη για περίπου 1.100 χρόνια προτού χάσει την ανεξαρτησία της από το Ναπολέοντα το 1797, τονίζοντας ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να γίνει και πάλι αυτόνομο κράτος.
" Αν και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, βιώνουμε μια ισχυρή στροφή στα μικρά έθνη, τις μικρές και ευημερούσες χώρες, οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο”, λέει στο CNBC. “Οι κάτοικοι της Βενετίας συνειδητοποιούν ότι είμαστε ένα έθνος που αξίζουμε αυτοδιάθεση και όλος ο κόσμος κινείται προς ένα θρυμματισμό- ένα θετικό θρυμματισμό- όπου οι τοπικές παραδόσεις ενώνονται με τις παγκόσμιες ανταλλαγές”.
Από την πλευρά του ο Xabier Solano, πρώην εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στη Βρετανία λέει: “Καταλονία, Σκοτία, Χώρα των Βάσκων, Ουαλία, Φλάνδρα, είναι διαφορετικά έθνη με μεγάλη ιστορία πίσω τους και ισχυρή θέληση για δική τους κυβέρνηση. Ενδεχομένως να μην επιδιώξουν όλα την ανεξαρτησία τους, αλλά φαίνεται λογικό να πιστέψουμε ότι ορισμένα από αυτά ίσως θεωρήσουν ότι εάν πάρουν το μέλλον θα είναι καλύτερο εάν το πάρουν στα χέρια τους”, προσθέτει. “Είμαι πεπεισμένος ότι τα σύνορα της Ε.Ε. θα αναδιαμορφωθούν από τη δημοκρατική θέληση των ανθρώπων”.
Απόσχιση για φορολγικούς λόγους
Οπως και στη Σκοτία και την Καταλονία, όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Βενετίας- στο πλαίσιο της αυτονομίας της περιοχής Βένετο- επικαλούνται οικονομικούς λόγους για την απόσχιση.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας λαμβάνει περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε φόρους από τη Βενετία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 21 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που παίρνει για επενδύσεις και διάφορες υπηρεσίες.
Η Ιταλία λαμβάνει περίπου 71 δισ. ευρώ κάθε χρόνους σε φόρους από τη Βενετία και δίνει πίσω περίπου 21 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και υπηρεσίες - σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η περιφέρεια Βένετο αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 9% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε αντιδιαστολή, η Καταλονία αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του ισπανικού ΑΕΠ και η Σκωτία στο 8% του ΑΕΠ της Βρετανίας (εάν εξαιρεθούν τα ενεργειακά έσοδα από τη Βόρειο Θάλασσα).
Η περιφέρεια Βένετο αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 9% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε αντιδιαστολή, η Καταλονία αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του ισπανικού ΑΕΠ και η Σκωτία στο 8% του ΑΕΠ της Βρετανίας (εάν εξαιρεθούν τα ενεργειακά έσοδα από τη Βόρειο Θάλασσα).
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των πολιτών θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία. Ωστόσο, η ψηφοφορία και τα αποτελέσματά της δεν είναι δεσμευτικά και δεν αναγνωρίζονται από τη Ρώμη.
Το ενετικό δημοψήφισμα πραγματοποιείται από τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που θέλουν η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας. Οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε μία ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».
Η ψηφοφορία διεξάγεται διαδικτυακά και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.
Η Κριμαία είναι τελείως διαφορετική υπόθεση
Ο Nicolas de Santis, πρόεδρος του παγκόσμιου think-tank Gold Mercury International, επισημαίνει ότι η προσπάθεια για ανεξαρτησία της Κριμαίας ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη της Σκοτίας, της Καταλονίας και της Βενετίας.
" Η πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας μιλάει ρωσικά. Δεν μιλάει ουκρανικά. Και ο τρόπος με τον οποίο η Κριμαία παραχωρήθηκε στην Ουκρανία από τη Σοβιετική Ενωση καθιστά την ιστορία της πολύ διαφορετική από αυτή της Σκοτίας και της Καταλονίας”, τονίζει.
Στο ερώτημα γιατί όλες αυτές οι περιοχές αποφάσισαν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον παράγοντα της χρηματοοικονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρωζώνη, με την Ισπανία και την Ιταλία, να συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου