"Apokries" (something like mardi gras, but not exactly) at the Greek 4 Kids, Independent Language School and Cultural Center of Newton, MA!"
Learning about the Carnival traditions and their origins, dancing around the Gaitanaki/Maypole, making kites to fly on Clean Monday, enjoying the sounds of traditional Tsabouna, and much more fun at a School that has already made a huge difference in the field of Greek Education in Boston.
"Ελληνικά γιά Παιδιά" είναι το όνομα του Ιδιόκτητου Ελληνικού Σχολείου που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης Newton, Massachusetts, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Βοστώνης.
Εορταστικό κλίμα στο ελληνικό απογευματινό σχολείο του Νιούτον, Μασσαχουσέτης, ένα σχολείο που έχει ήδη κάνει μεγάλη διαφορά στο χώρο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά μάθανε για τα αποκριάτικα έθιμα και την προέλευση τους, χορέψανε γύρω από το Γαϊτανάκι παρόλο το τσουχτερό κρύο, φτιάξανε χαρταετούς για να τους πετάξουν την Καθαρά Δευτέρα, άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια και μουσική από αυθεντική Τσαμπούνα και τόσα άλλα που θα θυμούνται για μια ζωή από τις στιγμές που περνάνε τώρα σαν παιδιά στο ελληνικό σχολείο.
Εκεί βρεθήκαμε χθες Σάββατο μετά από πρόσκληση της διευθύντριας αλλά και ιδρυτή αυτή της κυψέλης Ελληνικής Μάθησης κ. Κλεάνθης Μαυρογιαννάκη.
Το Σχολείο βρίσκεται στην διεύθυνση 1345 Centre Street, με τηλέφωνο (617) 953-9092, πολύ κοντά στο κέντρο του αριστοκρατικού προάστιου της Βοστώνης. Ήταν η ώρα που τα παιδιά είχαν βγει στο προαύλιο για διάλειμμα όπου δεν σπαταλούσαν το χρόνο τους άσκοπα αλλά έπαιζαν το "γαϊτανάκι" το οποίο ήταν κομμάτι από το πολιτιστικό κομμάτι του μαθήματος αφού έχουμε Αποκριές και αυτό ήταν ένα κομμάτι από το μάθημα αφού ένα άλλο ήταν η κατασκευή του χαρταετού που θα πετάξουν αύριο με τα "κούλουμα" λόγο της Καθαρά Δευτέρας.
Η κ. Μαυρογιαννάκη μας έδειξε το Σχολείο και τις αίθουσες διδασκαλίας όπου αγόρια και κορίτσια μαθαίνουν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Φωτογραφίες από τους Ήρωες και τις Ηρωίδες της Ελλάδας, πολιτιστικοί και γεωφυσικοί χάρτες σε διάφορα μέρη στον τοίχο τόσο στο διάδρομο όσο και στις αίθουσες. Διάφορες επιγραφές και σύμβολα της Ελληνικής Γλώσσας.
Είδα ότι η κ. Μαυρογιαννάκη όταν μιλούσε για την Ελληνική Γλώσσα τα λόγια της βγαίνανε βαθιά μέσα από την καρδιά της. Σε κάποιο σημείο την ρώτησα "Γιατί κάνετε τόσους κόπους;" Αφού γνώριζα βέβαια ότι πριν χρόνια ήταν δασκάλα στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο στο Lowell.
Η απάντησή της ήταν "Γιατί αγαπώ την Ελλάδα, αγαπώ την Ιστορία μας και τι δώσαμε στον Πολιτισμό και θέλω να το μεταφέρω εδώ στη φιλόξενη αυτή χώρα. Άρχισα με 2-3 παιδιά και ο κόπος και οι δυσκολίες ήσαν μεγάλες. Μετά από 8 χρόνια και λόγο της μεγάλης συμμετοχής, 110 παιδιά, δεν έχουμε χώρο και ψάχνω για μεγαλύτερο χώρο. Τα περισσότερα από τα παιδιά που έρχονται οι γονείς ή ο ένας από τους γονείς, είναι Ελληνικής καταγωγής. Υπάρχουν όμως και παιδιά που κανένας από τους γονείς τους δεν είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά έρχονται γιατί αγαπούν την Ελλάδα, αγαπούν την Ελληνική Γλώσσα, άπαπούν την Ιστορία μας και αυτά που έδωσε η Ελλάδα στον πολιτισμό". Την άκουγα και με την άκρη του ματιού μου παρακολουθούσα τους μαθητές και μαθήτριες που καθόντουσαν και υπό την κατεύθυνση των διδασκαλισσών έκαναν ήσυχα την εργασία τους.
Σε κάποιο σημείο η κ. Μαυρογιαννάκη ήταν κοντά στην Ελληνική Σημαία με το Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, τον Ύμνο προς την Ελευθερία και της ζήτησα να βγάλουμε φωτογραφία "όσες θέλετε μου είπε". Την ώρα που έβγαζα τη φωτογραφία την ρώτησα. "Βοήθεια είχατε;" ¨"Δεν μπορώ να πω, οι γονείς με υποστίριξαν και με υποστηρίζουν πάρα πολύ αλλά από τους φορείς, κανένας!" μου απάντησε και συνέχισε "Χαίρομαι που ήρθατε σήμερα γιατί βλέπετε το σχολείο μας και θα το βάλετε στην ιστοσελίδα σας. Τα στερεότυπα με πολλά αφεντικά και λάθος κατεύθυνση δεν τα συμπαθώ και πήρα απόφαση να κάνω κάτι μόνη μου. Δόξα το Θεό στέκομαι στα πόδια μου. Με αγκάλιασε η πόλη του Newton και ο Δήμαρχος μας έστειλε ένα ωραίο και ενθαρρυντικό γράμμα".
Σε κάποιο σημείο όλα τα παιδάκια μπήκαν στη μεγάλη αίθουσα και εκεί έγινε ένα κομμάτι από το Αποκριάτικο Πρόγραμμα αφού ένας από τους γονείς είχε φέρει και έπαιξε "τσαμπούνα" (γκάϊντα) ενώ τραγούδησε και μερικά αποκριάτικα τραγούδια.
Στις 11:30 το πρωί ήταν αλλαγή βάρδιας, άλλα παιδιά έφευγαν, άλλα ερχόντουσαν με τους γονείς τους και η κ. Μαυρογιαννάκη ήταν στο εσωτερικό της εξώπορτας και κατευόδωνε αυτούς που έφευγαν ενώ καλημέριζε όσους ερχόντουσαν.
Είδα ότι θα την απασχολούσα εάν καθόμουν κι άλλο και πήγα να φύγω όταν είπε "σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε σκοπός μας είναι να βρεθούμε κάποια ημέρα σε ένα μεγαλύτερο και ιδιόκτητο χώρο γιατί όπως βλέπετε το Σχολείο μας έχει ανάγκη χώρου και το ενοίκιο είναι μεγάλο".
Πήρα μία τελευταία φωτογραφία από έξω και την συνεχάρη κα για το κουράγιο της, τις δραστηριότητές και το ζήλο για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Στο δρόμο σκεπτόμουν το θάρρος της κυρίας Μαυρογιαννάκης και τις τόσες αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε για να έχει σήμερα αυτή την κυψέλη μάθησης και από ότι είπε "χωρίς βοήθεια" από τους φορείς που έπρεπε να βοηθήσουν! Τελικά η προσωπική πρωτοβουλία είναι αυτό που στηρίχτηκε το Greek 4 Kids. Μιά δασκάλα με θάρρος και γεμάτη Ελλάδα, μερικοί γονείς και σήμερα... Σχολείο με 110 μαθητές και μαθήτριες.
Συγχαρητήρια στη κ. Μαυρογιαννάκη και στις συνεργάτριες της. Συγχαρητήρια και στους γονείς γιατί υπάρχει πάντα και η εύκολη λύση να μη μάθουν τα παιδιά τον πολιτισμό, τη γλώσσα μας και να τα έχουν στο σπίτι να παίζουν στο κομπιούτερ ή να είναι στους δρόμους.
Υποσχεθηκα ότι θα περάσω πάλι.
Τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες χρειάζονται υποστήριξη από όλους.
Go up on top on the right of your computer screen and under options you could hit to translate to English or to a language of your preference, to over 144 languages.
News everyday, on time.
www.paneliakos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου