Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

22 Οκτωβρίου ημέρα μνήμης του Όσιου πλέον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β


"Εξιλέωση" ψάχνει η Καθολική Εκκλησία 

Δευτέρα, 2 Μαΐου, 2011
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ανακηρύχθηκε χθες μακάριος από την Καθολική Εκκλησία, σε τελετή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στην οποία ο αριθμός των προσκυνητών, που έφτασαν από όλο τον κόσμο, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Άγιος σε χρόνο ρεκόρ ο Πάπας Ιωάννης Παύλος
Ο Πάπας Βενέδικτος, σημερινός ποντίφικας και διάδοχος του πολωνού Κάρολ Βοϊτίλα, τον ανακήρυξε μακάριο, φορώντας τα ίδια του τα άμφια και την παπική τιάρα.
Κατάμεστη από προσκυνητές, τόσο η πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσο και η οδός της συμφιλίωσης (della Conciliazione), με γιγαντοοθόνες που βοηθούν να παρακολουθήσουν την τελετή, όσους δεν μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι τις πύλες του Βατικανού.
"Ήδη πριν έξι χρόνια, την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', μπορούσαμε να αισθανθούμε τη μυρωδιά της αγιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, ο Θεός, θέλησε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, η διαδικασία αγιοποίησής του. Η ημέρα αυτή έφτασε και ο προκάτοχός μου είναι μακάριος, διότι αυτή ήταν η επιθυμία του Κυρίου", τόνισε ο πάπας Βενέδικτος, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Την περασμένη νύχτα, στο μεταξύ, πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα, πήραν μέρος στην ολονυκτία προσευχής, στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο του "Τσίρκο Μάσσιμο".
Ο Πάπας Ράτσιγκερ ανακοίνωσε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, στο εξής, τον νέο της μακάριο, στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία είχε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, μετά την εκλογή του από το Κογκλάβιο, το 1978.
Όλη η ιταλική πρωτεύουσα, αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας, είναι γεμάτες αφίσες του Πολωνού Πάπα. Μια φωτογραφία με την φράση - σύμβολο της πρώτης του ομιλίας, που σφράγισε και όλη την μετέπειτα πορεία του:
"Non abbiate paura, aprite le vostre porte a Cristo", (σ.σ.: "Μην φοβάστε, ανοίξτε τις πόρτες σας στον Χριστό"), σύμβολο της αμεσότητας και του επικοινωνιακού χαρίσματος του θρησκευτικού αυτού ηγέτη, που παραμένει ζωντανός στη μνήμη και τις συνειδήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων καθολικών πιστών.

Πλήθος επισήμων
Είκοσι δύο αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες παρέστησαν στην τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στο Βατικανό.
Μεταξύ των ηγετών ήταν και ο 87χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος έχει κηρυχθεί "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002 και του απαγορεύεται να ταξιδεύει σε ευρωπαϊκό έδαφος λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς του. Ωστόσο, το Βατικανό δεν ανήκει στην ΕΕ, γεγονός που επέτρεψε στον Μουγκάμπε, τη σύζυγό του Γκρέις και πολλά μέλη της κυβέρνησής του να παραβρεθούν στην τελετή.
Το "παρών" έδωσαν και άλλοι Αφρικανοί πρόεδροι, όπως αυτοί του Καμερούν, του Τόγκο και του Κονγκό.
Την τελετή παρακολούθησαν 16 αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρόεδρος της Πολωνίας -- της γενέτειρας του πάπα Ιωάννη Παύλου -- Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, και έξι πρωθυπουργοί.
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τις μεγαλύτερες, αφού εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Απαντώντας στις επικρίσεις οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής "στον ιστορικό ρόλο" που διαδραμάτισε ο Κάρολ Βοϊτίλα στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Το Παρίσι έστειλε στη Ρώμη τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Και σ' αυτήν την περίπτωση το μέγεθος της αντιπροσωπείας θεωρήθηκε υπερβολικό από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση που υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι "λαϊκή δημοκρατία".
Μεγάλη ήταν και η αντιπροσωπεία της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του.
Η Ουγγαρία έστειλε στο Βατικανό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνεται στη χώρα του και στο εξωτερικό για το νέο Σύνταγμα που υιοθέτησε και το οποίο κάνει αναφορές στο Θεό, το χριστιανισμό και την παραδοσιακή οικογένεια.
Το Ισραήλ, χώρα με την οποία ο Ιωάννης Παύλος άρχισε διάλογο, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκπροσωπήθηκε με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πέλεντ.
Πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Ονδούρα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, ΠΓΔΜ) εκπροσωπήθηκαν με τους προέδρους ή τους πρωθυπουργούς τους. Οι ΗΠΑ πάντως κράτησαν χαμηλό προφίλ, σε αντίθεση με την κηδεία του πάπα, όπου είχαν στείλει τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους και τους δύο προκατάχους του, τους πρώην πρόεδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους. Στο Βατικανό βρέθηκε μόνο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγία Έδρα, Μιγκέλ Ντίαζ. Σε επίπεδο πρεσβευτή εκπροσωπήθηκε και η Ρωσία.
Εκτός από το Λίβανο και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καμία άλλη αραβική χώρα δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Βατικανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου