Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Νομός Ηλείας: Αθέατος κόσμος... Και η απάντηση για όποιον θέλει συνεργασία


Κυριακή, 10 Απριλίου, 2011
Ζώντας στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης, είναι λογικό το διαδίκτυο να έχει γίνει ότι παλαιότερα ήταν η εγκυκλοπαίδεια, για όλους εμάς που κουβαλάμε δεκαετίες στην πλάτη μας. Ένας θησαυρός γνώσης και πληροφοριών.
Η πλοήγηση στον κόσμο του διαδικτύου, παρότι δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα στα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, δεν παύει να είναι ένα εργαλείο δουλειάς και αναζήτησης για πάρα πολλούς καθημερινούς χρήστες της «νέας»τεχνολογίας.
Σε μια τέτοια αναζήτηση προσπάθησα να βρω πληροφορίες και για την Ηλεία. Μπήκα σε διάφορες ιστοσελίδες και βρήκα διάσπαρτο υλικό. Όμως συνολικά ο χρόνος που χρειάστηκα για να «γνωρίσω» τον Νομό, ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος, σε σχέση, με άλλους νομούς της περιφέρειας, με λιγότερα αξιοθέατα και λιγότερο ενδιαφέρον.
Η Ηλεία είναι ένας νομός που περικλείει μια μικρογραφία της Ελλάδας, με την ιστορία του, τα βουνό και τη θάλασσα, την ελληνική παραδοσιακή ζωή. Διαθέτει ασύγκριτα πλεονεκτήματα με άλλες περιοχές. Διαθέτει Ιστορία και μνημεία χιλιάδων χρόνων, διαθέτει μοναδικές παραλίες και φυσικό κάλος, διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό φιλόξενο μαζί με ένα σωρό άλλα πλεονεκτήματα, που θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων για να καταγραφούν.
Αυτό που δεν διαθέτει, είναι ένα ισχυρό σημείο αναγνωρισιμότητας στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες της περιφέρειας, ή της παλιάς Νομαρχίας, των Δήμων κλπ, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός αναζητητή του διαδικτύου. Δεν μπορεί να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τον τόπο.
Οι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν βρίσκονται σε ιστοσελίδες ξενοδοχείων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στο νομό. Αλλά εκεί ο κάθε επιχειρηματίας κοιτάζει την δικιά του επιχείρηση κι όχι το σύνολο του νομού.
Σε μια εποχή που τα πάντα εξελίσσονται η Ηλεία έχει παραμείνει ένας «αθέατος κόσμος».
Τι θα πρέπει να γίνει θα μου πείτε. Πολλά και απλά πράγματα. Το υλικό σίγουρα υπάρχει σε ψηφιακή μορφή. Τόσα λεφτά δόθηκαν για την ψηφιακή αποτύπωση του νομού από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πρώτο βήμα είναι η συγκέντρωση και ταξινόμηση αυτού του υλικού κι από κει και πέρα η διάθεση του σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες του νομού, αλλά και σε ιδιωτικές σελίδες, με ικανή επισκεψιμότητα.
Δεύτερο βήμα η μετάφραση του συγκεκριμένου υλικού τουλάχιστον στα αγγλικά, για να αγγίξει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, που θέλουν να δουν την Αρχαία Ολυμπία και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής. Κι όλα αυτά ανέξοδα.
Τόσοι Ήλειοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό που θα είχαν διάθεση να δουλέψουν αυτό το υλικό. Μια επαφή δεν θα έβλαπτε. Κάθε άλλο θα έλεγα, αν κρίνω από την αγάπη που έχουν για τον τόπο τους.
Ακόμα υπάρχουν τόσα άτομα που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε τομείς συναφείς με την τεχνολογία. Ας μην χρησιμοποιούνται μόνο για να φτιάξουν τις προσωπικές σελίδες των τοπικών αρχόντων, αλλά και την σελίδα του τόπου τους.
Δεν είναι δύσκολο αυτό που αναφέρω πιο πάνω. Είναι κάτι απλό, αλλά πολύ λειτουργικό και με απόδοση στην ανάπτυξη του νομού. Το ζήτημα είναι να ενδιαφερθεί κάποιος να το υλοποιήσει.
Κάντε μια περιήγηση στο διαδίκτυο και θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η προβολή. Χωρίς φανφάρες και ακριβές ιστοσελίδες. Χωρίς λεφτά που δεν πιάνουν τόπο. Αλλά μόνο με μεράκι κι αγάπη για τον τόπο μας.
Επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα της Wikipedia τον Νομό Ηλείας. Δείτε τι υπάρχει στα Ελληνικά και τι στα Αγγλικά και θα καταλάβετε τι εννοώ!!!

ΥΓ: «Αγαπάς τον τόπο σου??? Απόδειξε το»

Πηγή: Ηλεία Τώρα, Του  Σπύρου Σιδέρη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ κ. Σιδέρη
Χαίρομαι που μας προκαλείς και ζητάς και από εμάς τους Ηλείους ομογενείς να αποδείξουμε ότι μας ενδιαφέρει η πρόοδος του Νομού Ηλείας!!!


Ίσως δεν έχεις κάνει Μετανάστης και για αυτό προσπερνώ την πρόκληση σου και ούτε που θα θυμώσω μαζί σου. Αλλά κτυπάς λάθος πόρτα ή μάλλον έκανες λάθος με το να προσπαθείς να κεντρίσεις το δικό μας φιλότιμο για την Ηλεία. Και όταν λέω δικό μας φιλότιμο εννοώ των χιλιάδων Ηλείων στην Αμερική (ΗΠΑ) και Καναδά που σε καθημερινή βάση ενδιαφερόμαστε για την Ηλεία, για την Ελλάδα.
Ίσως φίλε μου δεν έχεις βρεθεί στα συνέδρια της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, στις εκδηλώσεις μας, από πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι και για θέματα που αφορούν τα εθνικά της Ελλάδας. Δεν συμμετείχες μαζί μας στα συλλαλητήρια για να επιβληθεί το Εμπάργκο στη Τουρκία (7 προς 10), για την Κύπρο, για το όνομα της Μακεδονίας σε θερμοκρασίες μείον 20 βαθμών Κελσίου. Να ταξιδέψεις μαζί μας στα Ηνωμένα Έθνη.   Να ταξιδέψεις μαζί μας 10 ώρες να πας και 10 να έρθεις στο Eclipse Park έξω από το Λευκό Οίκο για τα δίκαια της Ελλάδας.   Εμείς όμως βγήκαμε στους δρόμους να μαζέψουμε υπογραφές από χιλιάδες ψηφοφόρους και να επηρεάσουμε τους Αμερικανούς και Καναδούς πολιτικούς να ψηφίσουν υπέρ της Ελλάδας.
Και όταν το 1999 πληροφορηθήκαμε ότι η Αρχαία Ολυμπία δεν συμπεριελαμβανόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεσηκωθήκαμε και με καταχωρήσεις στο διεθνή τύπο, με τη συγκέντρωση εκατομμυρίων υπογραφών και με πιέσεις στους “αθανάτους” ζητήσαμε να γίνει τουλάχιστον ένα αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το πετύχαμε.
Φίλε μου, ίσως να μην ήρθες και στα Παγκόσμια Πανηλειακά Συνέδρια στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία! Για να δεις και να ακούσεις εμάς τους Ηλείους, Έλληνες Ομογενείς, που αφήσαμε τις οικογενειές μας, αφήσαμε τις δουλειές και διαθέσαμε το χρόνο μας εθελοντικά και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.
Απογοητευθήκαμε όμως πάμπολλες φορές από τους αρμόδιους πολιτικούς της Ηλείας που οι περισσότεροι μας αντιμετώπισαν σαν ξένους. Ενδιαφερθήκαμε να φτιάξουμε το Ηλειακό Χωριό στην Ηλεία. Δεν βρέθηκε ένας πολιτικός να πάρει το πακέτο και να κινήσει τα νήματα γιά να γίνει αυτό το έργο. Ζητήσαμε να γίνει το αεροδρόμιο στην Ανδραβίδα πολιτικό αεροδρόμιο. Ζητήσαμε να γίνει το λιμάνι του Κατακόλου και της Κυλλήνης με καλύτερες προδιαγραφές. Ζητήσαμε να γίνουν Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλεία.
Δεν νομίζεις φίλε μου ότι μία Πανεπιστημιακή Γεωργική Σχολή, μία Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή, δεν νομίζεις ότι μία Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Σχολή αξίζουν να γίνουν στην Ηλεία; Βεβαίως και μπορούν να γίνουν γιατί ο χώρος είναι κατάλληλος.
Έχουμε χύσει ιδρώτα, έχουμε διαθέσει χρήματα μα πάνω από όλα έχουμε διαθέσει το ποιο πολύτιμο πράγμα που έχει ο άνθρωπος, το χρόνο μας.
Μας απογοητεύουν συνέχεια, προχθές, χθες... μας απογοητεύουν και σήμερα οι πολιτικοί μας. Η κομματική ταυτότητα έχει ποιο πολύ σημασία από το καλό του τόπου. Ίσως να φοβούνται οι πολιτικοί μας για τις θέσεις τους, για το μέλλον τους.
Χρειάζεται ένας νέος Ηρακλής "να ενώσει τα ποτάμια και να καθαρίσει το τοπίο".
Εμείς είμαστε εδώ στην ξενιτειά αλλά τόσο κοντά στην Ηλεία, στην Ελλάδα. Μην περιμένετε όμως να πέσει το μάνα, κουνήστε κι εσείς τα χέρια σας.
Συνεργασία θέλουμε. Στόχους θέλουμε και πάνω από όλα αποτελεσματικότητα.   Είναι καλές οι ιδέες, οι σκέψεις...  Πράξεις θέλουμε.   Επικοινωνήστε μαζί μας.


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη, ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου