Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, 2010
Στην κενή καρέκλα του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό τοποθετήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επέτρεψαν να παραβρεθεί ο ίδιος στο Οσλο της Νορβηγίας για να παραλάβει το βραβείο του.ΟΣΛΟ.(«Ασοσιέιτεντ Πρες»). Στην κενή καρέκλα του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό τοποθετήθηκε χθες το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επέτρεψαν να παραβρεθεί ο ίδιος στο Οσλο της Νορβηγίας για να παραλάβει το βραβείο του.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε το Νόμπελ Ειρήνης στην άδεια καρέκλα του τιμηθέντος φέτος Κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, με φόντο ένα τεράστιο πορτρέτο του Σιαομπό που τον έδειχνε χαμογελαστό.
Λίγο πριν τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα του Κινέζου διαφωνούντα, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.
Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.
«Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του» προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.
Η χθεσινή τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό που μεταδόθηκε απευθείας σε πολλές χώρες λογοκρίθηκε στην Κίνα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, διεκόπη στην Κίνα η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 τη στιγμή που άρχιζε η τελετή απονομής του Νόμπελ στο Οσλο, η οποία μεταδιδόταν σε όλον τον κόσμο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν επίσης τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ, ενώ επίσης είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης.
Οι μεταδόσεις του «CNN», του «BBC» και του «TV5» διεκόπησαν και η οθόνη ήταν μαύρη την ώρα που προβάλλονταν ρεπορτάζ για την απονομή του Νόμπελ. Στη συνέχεια το πρόγραμμα των δικτύων αυτών συνεχιζόταν κανονικά.
Εν τω μεταξύ, τη λύπη του εξέφρασε, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι ούτε στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό ούτε στη σύζυγό του επετράπη να παραστούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Οσλο και κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει «παγκόσμιες αξίες» και κάλεσε την Κίνα να τον απελευθερώσει «το ταχύτερο δυνατό».
«Ο Λιου Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.
«Ο Λιου μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται επίσης από την πρόοδο της δημοκρατίας, μια ανοιχτή κοινωνία και το κράτος δικαίου» σημείωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.
«Οι αξίες που ενστερνίζεται είναι παγκόσμιες, ο αγώνας του είναι ειρηνικός και θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος το ταχύτερο δυνατό» επεσήμανε ο Ομπάμα.
«Λυπάμαι που στον Λιου και τη σύζυγό δεν δόθηκε η άδεια να παρευρεθούν στην τελετή στην οποία παρευρεθήκαμε η Μισέλ και εγώ πέρυσι» προσθέτει.
«Σήμερα, που είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να προοδεύσουν οι παγκόσμιες αξίες για όλα τα ανθρώπινα όντα» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της, η Κίνα καταδίκασε χθες εκ νέου την απόφαση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό, την ώρα που η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιείτο στο Οσλο απουσία του Κινέζου διαφωνούντα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό θέατρο» το οποίο δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Αυτού του είδους το πολιτικό θέατρο δεν θα καταφέρει ποτέ να κλονίσει την αποφασιστικότητα του λαού της Κίνας στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» σημειώνει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία αναφέρθηκε επίσης σε μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».
«Αντιτιθέμεθα απόλυτα σε οποιαδήποτε χώρα ή άτομο χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή για να παραβιάσει τη νόμιμη εθνική κυριαρχία της Κίνας» προσθέτει η ίδια σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η Κίνα έχει επανειλημμένως απορρίψει την τιμή που έγινε στον Λιου Σιαομπό, τον οποίο η ίδια θεωρεί εγκληματία, να του απονεμηθεί το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Αντίθετα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, την ώρα που γινόταν η συμβολική απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα.
«Αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, η σκέψη μου βρίσκεται στον Λιου Σιαομπό» σημειώνει η Αστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την άμεση απελευθέρωσή του».
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ-Αλιό Μαρί ζήτησε παράλληλα την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται στον κόσμο επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα «σήμερα, ημέρα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης».
«Επαναλαμβάνω την έκκληση της Γαλλίας, αυτήν την ημέρα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, για την απελευθέρωση όλων αυτών που, ανά τον κόσμο, στερούνται την ελευθερία τους, επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η Αλιό-Μαρί.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την απουσία του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Οσλο.
Ο Λιου είναι ένας άνθρωπος που «αγωνίζεται με θάρρος για την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές, και πάλι επιμένοντας ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτυγχάνεται με ειρηνικά μέσα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να ζητεί την απελευθέρωση του Λιου, κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα επέκρινε χθες έντονα τις χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν στην τελετή στο Οσλο.
«Η στάση αυτών των χωρών, κυρίως της Ρωσίας, δείχνει αυτό που πιστεύουν πραγματικά για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Βαλέσα. «Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η Ρωσία απέναντι στην Κίνα» προσέθεσε.
Ο Βαλέσα, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1983, καταδίκασε εξάλλου την Κίνα που εξακολουθεί να κρατάει φυλακισμένο τον Λιου Σιαομπό και εμπόδισε τη σύζυγό του να παραλάβει το Νόμπελ στη θέση του.
«Ομως, είτε το θέλουν είτε όχι, αργά ή γρήγορα, η Κίνα θα γίνει σίγουρα μια ελεύθερη χώρα» κατέληξε.
Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν" - Σημείωσε ότι μας βρίσκετε στο ιντερνετ paneliakos.net
Πρώτο μας θέμα
Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.net
Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.NET -or- PANILIAKOS.COM
You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..
Εορτάζουμε και Tιμούμε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου