Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Υποθέσεις Μουρτζούκου - Πισπιρίγκου: Επτά παιδιά δολοφονήθηκαν και oι ιατροδικαστές δεν κατάλαβαν τίποτα

 Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025

Γιατί κατάλαβαν οι υπόλοιποι του συστήματος;  Τι ωρύεται ο Φλωρίδης;  Αλλά μη ξεχνάτε τη συνηθισμένη απάντηση στην Ελλάδα… «έλα μωρέ»!  paneliakos.net

Βγαίνουν από το αρχείο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις της τελευταίας διετίας, που αναγράφουν ως αιτία θανάτου «παθολογικά αίτια» - Θα ερευνηθούν από μηδενική βάση - AI σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες

Σαρωτικές αλλαγές στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας έρχονται το επόμενο διάστημα στον απόηχο της δολοφονίας των τεσσάρων παιδιών στην Αμαλιάδα από την Ειρήνη Μουρτζούκου. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», άμεσα βγαίνουν από το αρχείο για να ερευνηθούν από μηδενική βάση ιατροδικαστικές εκθέσεις που αναγράφουν ως αιτία θανάτου «παθολογικά αίτια». Πρόκειται για εκατοντάδες φακέλους που ανοίγουν ξανά ώστε να μπουν στο μικροσκόπιο της νεοσύστατης Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος του έτους η
 Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να έχει μπει στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας με σκοπό τη διενέργεια άρτιων νεκροψιών - νεκροτομών. Ηδη, προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει συνάψει σύμβαση για την ψηφιοποίηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Τον τελευταίο χρόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης ασχολήθηκε συστηματικά με την αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας που υπάγονται σε αυτό», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και προσθέτει: «Τον περασμένο Ιανουάριο ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην εφαρμογή του, με τη δημιουργία για πρώτη φορά Γενικής Διεύθυνσης στο υπουργείο καθώς και περιφερειακών και τοπικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα». Ετσι, όπως επισημαίνει, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες απέκτησαν για πρώτη φορά ενιαία διοικητική και ιεραρχική δομή. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένο -και το πράττει ήδη- να ξεριζώσει όλες τις παθογένειες του συστήματος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα απαραίτητης στη δικαστική έρευνα και στην απονομή της Δικαιοσύνης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών», σημειώνει ακόμη ο κ. Φλωρίδης.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις δολοφονίες των παιδιών στην Αμαλιάδα και ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί προσωρινό λουκέτο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, στην οποία είχαν εκδοθεί ιατροδικαστικές εκθέσεις τόσο για τα δύο από τα βρέφη που ομολόγησε ότι δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου όσο και για τους θανάτους των δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ανοίγουν εκατοντάδες φάκελοι

Την ίδια στιγμή, «τρέχει» και κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος ιατροδικαστών που υπηρέτησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Η συγκεκριμένη έρευνα άνοιξε μετά τις καταγγελίες τόσο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου όσο και μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρονται και σε άλλα περιστατικά κακοποίησης παιδιών, ακόμη και θανάτου βρεφών, τα οποία δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, παρά τις επισημάνσεις γιατρών για τη σοβαρότητά τους.
Μπροστά στις τραγικές αυτές διαπιστώσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής θα εξετάσει από μηδενική βάση όλες τις υποθέσεις θανάτων για τις οποίες οι ιατροδικαστικές εκθέσεις ανέφεραν ως
 αιτία θανάτου «παθολογικά αίτια». Η έρευνα αυτή θα κινηθεί σε βάθος διετίας και δεν αποκλείεται να αναδείξει νέες επιστημονικές αστοχίες σε υποθέσεις θανάτου, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο ως μη εγκληματικές ενέργειες. Σε πρώτη φάση, οι φάκελοι που θα ανασυρθούν από το αρχείο θα προέρχονται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα υπάρξουν θα εξεταστεί και η επέκταση της έρευνας και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας.

Παράλληλα, μεγάλη ώθηση στο έργο των ιατροδικαστών αναμένεται να δώσει και η χρήση ΑΙ απ’ όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη χρήση ΑΙ ο ιατροδικαστής κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής θα μιλάει σε laptop για όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει και για όλα τα ευρήματα που βρίσκει και συλλέγει. Στη συνέχεια και με βάση τις πληροφορίες αυτές, το μηχάνημα με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα καταγράφει την αίτια θανάτου. Σε περίπτωση που ο ιατροδικαστής έχει αντίθετη άποψη, θα πρέπει να θεμελιώσει και να αποδείξει με ευρήματα και επιστημονικά δεδομένα την άποψή του.
Οπως εκτιμάται, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες αναμένεται να επιφέρει επιπρόσθετα την επίσπευση του χρόνου σύνταξης των ιατροδικαστικών εκθέσεων και ειδικά στις περιπτώσεις πολύνεκρων περιστατικών, όπως η υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει, πάντως, ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής, η οποία και θα επανεξετάσει όλους τους φακέλους που έκλεισαν με την ένδειξη «Παθολογικά αίτια». Πρόκειται για διεύθυνση η οποία συστάθηκε με το άρθρο 21 του Προεδρικού Διατάγματος 30/2025. Ακολούθως, συστήθηκε μόνιμη τριμελής επιτροπή από ιατροδικαστές, στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της συγκεκριμένης διεύθυνσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η τριμελής επιτροπή έχει τη δυνατότητα από τον νόμο να επιλαμβάνεται -έπειτα από εισαγγελική παραγγελία ή αιτήματα ακόμη και πολιτών- και να εξετάζει υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις από δικαστές, εισαγγελείς ή από φυσικά πρόσωπα ότι «κάτι δεν πάει καλά». «Πρόκειται για καινοτόμες νομοθετικές ρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας τη σημασία της πρόβλεψης «για ύπαρξη αυστηρού πρωτοκόλλου για τα στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η ιατροδικαστική έκθεση ώστε να μην εμφανίζουν κενά», καθώς και την «πρόβλεψη για την ενσωμάτωση συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να διευκολύνεται και να είναι πιο άρτια η πραγματοποίηση των νεκροψιών - νεκροτομών».
Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η ρύθμιση που προβλέπει ότι για τους θανάτους ανηλίκων θα διενεργείται πάντα ιατροδικαστική έρευνα, εκτός και αν ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου και των ιατρικών πιστοποιήσεων, κρίνει ότι η διενέργειά της δεν είναι αναγκαία.
«Κώδωνας κινδύνου»
Το ζήτημα, ωστόσο, των γκρίζων ιατροδικαστικών γνωματεύσεων είχε αναδείξει εκτενώς τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάστηκε και καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων κοριτσιών της, Ιριδας και Μαλένας. Η εισαγγελέας Βασιλική Δημοπούλου είχε αναφερθεί, κατά την αγόρευσή της στη συγκεκριμένη δίκη, με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για μερίδα κρατικών ιατροδικαστών.
H Ρούλα Πισπιρίγκου με τη μεγάλη της κόρη Τζωρτζίνα
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η εισαγγελέας είχε κάνει λόγο για «ωχαδελφισμό», «αντιεπιστημονικότητα», «επιπολαιότητα», «αναξιοπιστία» και «σκοπιμότητες» μερίδας κρατικών ιατροδικαστών. Μάλιστα, η κυρία Δημοπούλου είχε αναφερθεί και σε εμπαιγμό των δικαστών ακόμη και σε «επιχειρούμενη συγκάλυψη της αλήθειας» από τους ιατροδικαστές σχετικά με τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. «Η κατηγορούμενη προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά της βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κύκλο των ιατροδικαστών», είχε πει για τη
 Ρούλα Πισπιρίγκου η εισαγγελέας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτή την υπόθεση συγκεκριμένοι ιατροδικαστές αλλά και στις… κολοτούμπες που έκαναν στη συνέχεια διαβλέποντας την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε τότε στο ακροατήριο: «Πρόκειται για ιατροδικαστές που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, που δεν ενσκήπτουν με σοβαρότητα στο αντικείμενο της μελέτης τους για να ανακαλύψουν την αιτία θανάτου τριών παιδιών. Δεν παραδέχθηκαν καν εδώ ότι έκαναν λάθος. Επέμεναν στην ίδια άποψη. Αλλοι μάλιστα εκτέθηκαν αναιρώντας δημόσια την αρχική σωστή τους άποψη, αποδεχόμενοι άλλη άποψη στη συνέχεια».

Τα όσα μάλιστα θα είχαν συμβεί στην έκβαση της υπόθεσης της Πάτρας αν από την πρώτη στιγμή οι ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα και Αγγελική Τσιόλα είχαν αποδώσει σε εγκληματική ενέργεια τους θανάτους της Ιριδας και της Μαλένας Δασκαλάκη συνόψισε η εισαγγελέας σε μια φράση-γροθιά στο στομάχι: «Η Τζωρτζίνα (σ.σ.: η μεγαλύτερη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου) σήμερα θα ζούσε και θα πήγαινε στο Γυμνάσιο», είπε η κυρία Δημοπούλου, αφήνοντας έτσι ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν οι δύο επιστήμονες είχαν αποδώσει σε εγκληματική ενέργεια τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη (σε απόφραξη των αεροφόρων οδών τους) και όχι σε άλλα άσχετα και λανθασμένα αίτια όπως έκαναν, τότε θα είχαν βάλει φρένο στο δολοφονικό σχέδιο της μητέρας, η οποία στράφηκε στη συνέχεια σε βάρος της μεγαλύτερης κόρης της δολοφονώντας τη με κεταμίνη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυρία Δημοπούλου είχε ζητήσει τότε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου τέσσερις ιατροδικαστές κι ένας παθολογοανατόμος που ενεπλάκησαν στην υπόθεση θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη να ερευνηθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Το δικαστήριο υιοθέτησε ομόφωνα την εισαγγελική πρόταση και με την καθαρογραφή της απόφασης για τους θανάτους Ιριδας και Μαλένας αναμένεται να ξεκινήσει και η σχετική έρευνα και οι τέσσερις ιατροδικαστές και ο παθολογοανατόμος να κληθούν σε εξηγήσεις. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, με απόφασή του ο κ. Φλωρίδης είχε θέσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος σε αναστολή από τα καθήκοντά τους συγκεκριμένους κρατικούς ιατροδικαστές, ήτοι τις κυρίες Τσάκωνα και Τσιόλα, όπως επίσης και τον Σωκράτη Τσαντίρη.

Υπόθεση Μουρτζούκου

Το ίδιο μοτίβο, αυτό δηλαδή των λανθασμένων ιατροδικαστικών εκθέσεων, επαναλήφθηκε όμως και στην υπόθεση της δολοφονίας των τεσσάρων παιδιών στην Αμαλιάδα με κατηγορούμενη την Ειρήνη Μουρτζούκου. Αρχικά οι θάνατοι των παιδιών αποδόθηκαν σε άλλα αίτια, όμως εξειδικευμένοι επιστήμονες στους οποίους απευθύνθηκε η Ελληνική Αστυνομία διαπίστωσαν ότι τα ευρήματα που εντόπισαν οι ιατροδικαστές οι οποίοι υπέγραψαν τα αρχικά πορίσματα δεν παραπέμπουν σε παθολογικά αίτια αλλά σε υποξία, δηλαδή σε στέρηση οξυγόνου εξαιτίας απόφραξης των αναπνευστικών τους οδών.
Συγκεκριμένα, για τον θάνατο, πριν από 11 χρόνια της ανήλικης Ζωής-Ηλιάνας, αδελφής της Ειρήνης Μουρτζουκου, ο ιατροδικαστής Ναυπλίου - Καλαμάτας Νικόλαος Κωτακίδης συμπέρανε ότι το παιδί «έφυγε» εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Για το μωρό της Κατερίνας, της κουμπάρας της Ειρήνης Μουρζτούκου, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή το 2021, ο ιατροδικαστής Πάτρας Ανδρέας Γκότσης απέδωσε τον θάνατο του παιδιού σε διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας. Ο ίδιος ιατροδικαστής συνέταξε την ιατροδικαστική και για τον θάνατο του πρώτου μωρού της Ειρήνης. Και σε αυτή την περίπτωση απέδωσε τον θάνατο του παιδιού και πάλι σε διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας. Τέλος, για το δεύτερο παιδί της κατηγορουμένης, τη Μαρία-Φρειδερίκη, ο ιατροδικαστής Αθηνών Κωνσταντίνος Κούβαρης χαρακτήρισε τον θάνατό του αιφνίδιο, παθολογικής αιτίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε ιστορικό επιληψίας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου