Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
Με παραγωγή 300 δισ. KWh ετησίως θα ειναι το μεγαλύτερο στον κόσμο
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να συνεχίσει να τροφοδοτει τη βιομηχανική της βάση αλλά και για να καλύπτει τις ανάγκες εκατομμυρίων πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτο αξιοποιεί κάθε δυνατή εγχώρια πηγή ενέργειας, απο τον άνθρακα έως το υδατινο δυναμικό. Κανείς δεν ξεχνά την πραγματικά εκτεταμένη επέμβαση -που επηρέασε τη ζωή εκατομμυριων κατοίκων που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, σε μια μεγάλη περιοχή για την κατασκευή του φραγματος των τριων φαραγγιών στον ποταμό Γιανκτσέ, οι εργασίες του οποιου ολοκληρώθηκαν το 2006.
Τωρα, η Κίνα ετοιμάζεται να επαναλάβει το εγχείρημα.
Το φράγμα Medog, το οποίο κατασκευάζεται στον κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo, θα μπορούσε να παράγει 60 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν τριπλάσια από το φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην κεντρική Κίνα, το μεγαλύτερο σήμερα στον κόσμο.
Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση του τεράστιου υδροηλεκτρικού δυναμικού του ποταμού καθώς κατεβαίνει από το οροπέδιο του Θιβέτ, παράγοντας περισσότερες από 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η Κίνα λέει ότι το έργο αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της να επιτύχει την κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035 και να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060.
Αλλά η Ινδία φοβάται ότι το φράγμα θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες και λειψυδρία, ενώ θα έδινε στην Κίνα το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση. Λίγο μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για το Yarlung Tsangpo, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνησή της διερευνούσε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα 11 γιγαβάτ ως τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κινεζικού έργου, το οποίο επί του παρόντος καθυστερεί λόγω «τοπικών ζητημάτων».
Το έργο αναμένεται να κοστίσει έως και 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (167 δισ. δολάρια), γεγονός που θα το καταστήσει το ακριβότερο έργο υποδομής στον κόσμο. Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι τα 193 υδροηλεκτρικά έργα που κατασκευάστηκαν στο Θιβέτ από το 2000 έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου