Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Μεθοδεύεται η μετεξέλιξη της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης σε Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού

Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ξεκίνησε η μεθόδευση για την μετεξέλιξη της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης σε Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού, το οποίο Αγγλιστί θα ονομάζεται Holy Cross University. Συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Ορφανάκος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ιδρύματος της Εφορείας του Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής, έστειλε στους Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου επιστολή με την οποία τους λέγει ότι «σας γράφω με βαθύ σεβασμό και πνεύμα συνεργασίας για να μοιραστώ μαζί σας ένα τολμηρό και προσευχητικό όραμα για το μέλλον της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκπαίδευσης στην Αμερική και πέραν αυτής: τη μεταμόρφωση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού σε Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού».

Επίσης λέγει στους Μητροπολίτες πως «αυτή τη στιγμή κοινοποιούμε αυτό το όραμα στους βασικούς φορείς και ταπεινά ζητούμε τη γνώμη, την ευλογία και την καθοδήγησή σας. Η φωνή σας είναι ουσιώδης σε αυτή την προσπάθεια».

Υπογραμμίζεται ότι ο Γεώργιος Ορφανάκος είναι καθηρημένος ιερέας. Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως όταν οι ιεράρχες έλαβαν αυτή την επιστολή του κ. Ορφανάκου απόμειναν κατάπληκτοι.

Ήδη έχει αρχίσει η τροποποίηση του Καταστατικού της Σχολής. Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκάλυψε τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για μεταποίηση της Σχολής σε Πανεπιστήμιο στις 12 Μαΐου 2025, ενώ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της απονομής των πτυχίων το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 ήταν το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων ανάμεσα στους αξιωματούχους της Σχολής, διερωτώμενοι μάλιστα πως έγινε αυτή αποκάλυψη.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως ο Γουίλιαμ Σπελ μέλος της Εφορείας θα ηγηθεί εκστρατείας συγκέντρωσης σε πρώτη φάση δέκα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων (15) για το ξεκίνημα.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αξιωματούχους της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής να καταφύγουν στην Ηγεσία των 100 και να ζητήσουν υψηλά ποσά για την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Τιμίου Σταυρού.

Ανάμεσα στα γραφόμενα της επιστολής του ο κ. Ορφανάκος αναφέρει πως τα νέα προγράμματα του Πανεπιστημίου του Τιμίου Σταυρού θα είναι «συμβουλεής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης παραχωρεί συνέντευξη στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Στην προγραμματική επιστολή του κ. Ορφανάκου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Ελληνικό, Ελληνική, Ελληνισμός, Ελληνική Γλώσσα, Ελληνικές Σπουδές, ούτε διευκρινίζεται η δομή και η μορφή που θα αποκτήσει η Θεολογική Σχολή, αν δηλαδή θα είναι αυτόνομη και αυτοτελής όπως είναι σήμερα ή θα αποτελέσει «σχολή» ή κλάδο του Πανεπιστημίου του Τιμίου Σταυρού.

Γραπτό, αλλά και τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον πρόεδρο της Σχολής Δημήτρη Καττό για να δώσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το τι σκοπεύουν να κάνουν και πως θα είναι η Σχολή, απαντήθηκε αφού ήδη είχε αναρτηθεί το θέμα στην ηλεκτρονική μας έκδοση την www.ekirikas.com. Η γραπτή δήλωση του κ. Κατού έχει ως εξής: «Εκτιμώ το ενδιαφέρον σας για τη μελέτη διερεύνησης που αφορά την επέκταση της εμβέλειας και του εύρους του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των ενοριών της και των πιστών μελών της. Ο βασικός σκοπός του ιδρύματος αυτού είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση του κλήρου και των εκκλησιαστικών στελεχών. Η Εφορεία επιθυμεί να ενισχύσει αυτόν τον θεμελιώδη σκοπό, καθώς και τα ακαδημαϊκά προγράμματα του HCHC, επεκτείνοντας την οργανωτική του ικανότητα και αυξάνοντας τους θεσμικούς του πόρους.

Υπάρχουν ευκαιρίες για θρησκευτικά ιδρύματα όπως το δικό μας να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Μία ειδική επιτροπή έχει αναλάβει να διερευνήσει αυτές τις δυνατότητες και τα μέλη της Εφορείας που ηγούνται της επιτροπής αυτής διαθέτουν βαθιά και αποδεδειγμένη εμπειρία στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Έχουν επιτελέσει μεταρρυθμίσεις και σε άλλα ιδρύματα, και διερευνούν, εκ μέρους της Εφορείας, τη δυνατότητα του του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής (HCHC) να εξυπηρετήσει καλύτερα την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να υπηρετήσουν την Εκκλησία και την κοινωνία. Η επιτροπή θα συνεργαστεί με βασικούς φορείς σε όλο το φάσμα της Εκκλησίας μας, ώστε οι όποιες εισηγήσεις διαμορφώσει να αντανακλούν τις ανάγκες της Εκκλησίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιπλέον πληροφορία προς κοινοποίηση. Το έργο της επιτροπής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν θα ληφθεί απόφαση για το αν θα υποβληθούν εισηγήσεις προς το σύνολο της Εφορείας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και ελπίζω να συνεχίσουμε τη συζήτηση στο προσεχές μέλλον».

Η επιστολή του πρώην ιερέα κ. Γεωργίου Ορφανάκου στους Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου σε μετάφραση του «Εθνικού Κήρυκα» έχει ως εξής:

«Σας γράφω με βαθύ σεβασμό και πνεύμα συνεργασίας για να μοιραστώ μαζί σας ένα τολμηρό και προσευχητικό όραμα για το μέλλον της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκπαίδευσης στην Αμερική και πέραν αυτής: τη μεταμόρφωση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού σε Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να οικοδομήσει πάνω στην ιερή παρακαταθήκη του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (HCHC) — της αγαπημένης Θεολογικής Σχολής της Αρχιεπισκοπής μας — και να επεκτείνει την αποστολή της σε ένα ολοκληρωμένο Ορθόδοξο πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού – Holy Cross University – (HCU) θα προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και επαγγελματικά προγράμματα που θα ενσωματώνουν την ακαδημαϊκή αριστεία με την Ορθόδοξη Θεολογία, την ηθική και τον πνευματικό καταρτισμό. Από μια αναζωογονημένη Θεολογική Σχολή έως νέα προγράμματα στη συμβουλευτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και παγκόσμια διακονία σε, το Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού (HCU) στοχεύει να υπηρετήσει την Εκκλησία διαμορφώνοντας κληρικούς, λαϊκούς ηγέτες και επαγγελματίες που ενσαρκώνουν την πρόσκληση του Χριστού να είναι «το άλας της γης». Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εφορεία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής (HCHC) υποστηρίζει τη διερεύνηση αυτής της μεταμορφωτικής προοπτικής και έχει ενθαρρύνει περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ηγέτες και τους φορείς της Εκκλησίας.

Αρχείου. Αεροφωτογραφία του συγκροτήματος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Η βιωσιμότητα αυτού του οράματος εξετάζεται από μια ομάδα εφόρων με μεγάλη  εμπειρία τόσο στην Ορθόδοξη ζωή όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Δρ. Πάνος Κανέλος, πρώην Πρόεδρος του St. John’s College και Ιδρυτικός Πρόεδρος του University of Austin, χαίρει εθνικής αναγνώρισης για την ηγεσία του στην κλασική εκπαίδευση. Η Δρ. Κριστίν Ζέππου, έμπειρη ακαδημαϊκή διοικητικός με ειδίκευση στην αναγνώριση πανεπιστημίων, την ανάπτυξη διαδικτυακών προγραμμάτων και τη στρατηγική ανάπτυξη, έχει ηγηθεί με μεγάλη επιτυχία σημαντικών πρωτοβουλιών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με θρησκευτικό χαρακτήρα. Από κοινού διαθέτουν τη γνώση, τις δεξιότητες και την εμπειρία να βοηθήσουν το ίδρυμά μας να εξελιχθεί σε ένα πανεπιστήμιο που θα παραμένει πιστό στην Εκκλησία και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

Η αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος είναι προφανής. Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για άρτια προετοιμασμένους κληρικούς, ενεργούς λαϊκούς και ιδρύματα που μπορούν να διαμορφώσουν πιστούς ηγέτες ικανούς να ανταποκριθούν στις ηθικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής μας. Το Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού (HCU) έρχεται να απαντήσει σε αυτήν την ανάγκη—υπηρετώντας όχι μόνο την Αρχιεπισκοπή αλλά και την Ορθοδοξία παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή κοινοποιούμε το όραμα αυτό στους βασικούς φορείς και ταπεινά ζητούμε τη γνώμη, την ευλογία και την καθοδήγησή σας. Η φωνή σας είναι ουσιώδης σε αυτή την προσπάθεια. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι το πανεπιστήμιο θα παραμείνει πάντοτε πιστό στην Εκκλησία, υπό την εποπτεία της Ιεραρχίας, και θα είναι θεμελιωμένο στον πνευματικό και θεολογικό πλούτο της παραδόσεώς μας.

Έχω κοινοποιήσει το παρόν και στον Πάνο και την Κρίσσι, και θα ήταν τιμή μας να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας και να ακούσουμε τις σκέψεις σας.

Παρακαλώ ενημερώστε με πώς μπορούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

Γεώργιος Ορφανάκος

Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ιδρύματος

Μέλος του της Εφορείας του Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου