Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

«Κερκόπορτα» εναντίον των νόμιμων μεταναστών;

Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη του Γιώργου Χατζηϊωάννου*

H Τεχνητή Νοημοσύνη και η ηλεκτρονική τεχνολογία μπορούν να παρακολουθούν κρυφά όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου μέσω τηλεφώνου και κομπιούτερ και αυτό αφορά πλέον άμεσα και τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η παρακολούθηση των τηλεφώνων υψηλόβαθμων παραγόντων μέσω του γνωστού συστήματος υψηλής τεχνολογίας «Pegasus», της ιδιωτικής ισραηλινής εταιρείας ΝSO, κρίθηκε παράνομο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και αλλού. Η απαγόρευση όμως αυτή προστάτεψε στην ουσία τους μεγαλόσχημους καταχραστές δημοσίου χρήματος και παραβάτες του νόμου, οι οποίοι μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις εγκληματικές δραστηριότητές τους ανενόχλητοι.

Αντίθετα, «νόμιμη» θεωρείται η κρυφή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των πολιτικών και άλλων πεποιθήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσω της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους στα κοινωνικά δίκτυα, με τη δικαιολογία ότι είναι εθελοντική και δημόσια. Οποιαδήποτε επικοινωνία μας μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να καταγραφεί και με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων να αποκαλυφθούν οι πολιτικές μας απόψεις, οι ενδεχόμενες επαφές μας με εξτρεμιστικά στοιχεία, το αν είμαστε παράνομοι ή νόμιμοι μετανάστες, το αν φοβόμαστε μήπως μας απελάσουν από τη χώρα που βρισκόμαστε και το αν συμπαθούμε τον πρόεδρο Τραμπ ή όχι.

Όμως με δικαιολογία την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, κυβερνήσεις και καθεστώτα έχουν αρχίσει να αφαιρούν υπηκοότητες ακόμη και από ανθρώπους που απέκτησαν την υπηκοότητα της χώρας στην οποία ζουν με εντελώς νόμιμο τρόπο.

Στις ΗΠΑ το σύστημα «Pegasus» που παρακολουθούσε πολιτικούς και άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες, αποκλείστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2021.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» στις 2.2.2022, η δικαιολογία ήταν ότι ξένες κυβερνήσεις παρακολουθούσαν κρυφά μέσω του «Pegasus» τα τηλέφωνα, μεταξύ άλλων, 50 περίπου Αμερικανών διπλωματών σε διάφορες πρεσβείες, μέλη αραβικών κυβερνήσεων, 10 πρωθυπουργών, 3 προέδρων κρατών, ενός βασιλιά, άνω των 600 πολιτικών και ανώτερων κρατικών λειτουργών διαφόρων χωρών, 85 ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφων, 65 μεγαλοεπιχειρηματιών κ.λπ. Η πιο σημαντική ωστόσο δικαιολογία της Ουάσιγκτον για την απαγόρευση του «Pegasus» ήταν το γεγονός ότι ήταν στενά συνδεδεμένο με το Ισραήλ και υπήρχε κίνδυνος διαρροής πληροφοριών προς αυτό.

Μετανάστες και φοιτητές

Ενα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο φέτος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και η εντολή του προς τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, το FBI, τη CIA, το Department of Homeland Security, το ICE κ.λπ. να παρακολουθούν ηλεκτρονικά, στον ύψιστο βαθμό, τους μετανάστες και τους ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ίδρυμα Brennan Center of Justice, η κυβέρνηση Τραμπ σε πρώτη φάση σχεδίασε τη στενή παρακολούθηση 33 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Στις ΗΠΑ ωστόσο δεν έχει αρχίσει ακόμη η αφαίρεση αμερικανικών υπηκοοτήτων των ξένων μεταναστών και φοιτητών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Έχει ανοίξει όμως η «κερκόπορτα» για το θέμα αυτό στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, στις χώρες της Μέσης Ανατολής κ.λπ., αλλά και σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία, τα στοιχεία που συλλέγει μαζικά η Τεχνητή Νοημοσύνη από τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των υπηκοοτήτων ακόμη και μεταναστών που την απέκτησαν νόμιμα. Τα νούμερα είναι ακόμη μικρά και παρακολουθούνται με προσοχή από γνωστές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ουσία όμως είναι ότι άνοιξε στη δυτική Ευρώπη μια «κερκόπορτα» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την Ουάσιγκτον εναντίον κάθε ανεπιθύμητου μετανάστη ή ζωηρού φοιτητή.

Γιατί όμως από τη μία πλευρά να κοιμούνται ήσυχοι οι ύποπτοι για μεγάλη διαφθορά πολιτικοί, ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι και άλλα στελέχη των ελίτ, λόγω της απαγόρευσης της χρήσης του συστήματος «Pegasus» που θα μπορούσε να τους εντοπίσει και από την άλλη πλευρά να μην μπορούν να κλείσουν μάτι τις νύχτες οι απλοί μετανάστες και φοιτητές, επειδή παρακολουθούνται «νόμιμα» μέσω των κοινωνικών δικτύων; Δύσκολα θα ξεφύγει κανείς αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει ξαφνικά να «σφίξει τα λουριά» εναντίον τους, παρά μόνο αν απομονωθεί στα βουνά χωρίς τηλέφωνο, που έχει τη δυνατότητα ακόμη και να τους ηχογραφεί εν αγνοία τους, ή κομπιούτερ που μπορεί ακόμη και να τους φωτογραφίζει χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Ήδη βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη γενικευμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση του ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία (facial recognition) «Clearview AI», που ειδικεύεται στo «φακέλωμα» μέσω κρυφών φωτογραφήσεων των χαρακτηριστικών του προσώπου, δούλευε για το FBI, το Immigration and Customs Enforcement ICE και την αμερικανική αστυνομία, όταν μηνύθηκε στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στην Ολλανδία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Gravy Analytics αποκάλυψε ότι είχε πελάτες το FBI, ICΕ, Customs and Border Protection κ.λπ., για λογαριασμό των οποίων «φακέλωνε» χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις και επικοινωνίες Αμερικανών πολιτών για θέματα όπως τα τυχερά παιχνίδια, τα γυμναστήρια αδυνατίσματος, οι διάφορες επιλογές τους πολιτικού και θρησκευτικού περιεχομένου, ή ακόμη και για λεπτομέρειες που αφορούν την εγκυμοσύνη και την περίοδο των γυναικών. Δεκάδες είναι οι ιδιωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο που κάνουν τις δουλειές αυτές.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου