Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κρέντιτ του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν για Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, 2010
Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου είναι ένα από τα 15 καλύτερα του κόσμου, υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Το Μάιο, λειτούργησε σ’ αυτό εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις προς απόκτηση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας και την περασμένη εβδομάδα σε ειδική τελετή, επιδόθηκαν αυτά στους επιτυχόντες. Το ίδιο αυτό Πανεπιστήμιο έχει αποφασίσει να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά αυτά και να δίνει κρέντιτ στους φοιτητές που σπουδάζουν σ’ αυτό.
Αποφασιστικό ρόλο στη συνεργασία αυτή, έπαιξε το Ιδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Μίσιγκαν το οποίο έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με την Εδρα Καβάφη που λειτουργεί εκεί, καθώς και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο.
Την παρουσίαση της τελετής επίδοσης, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της κοινότητας Αγίου Γεωργίου, στο Μπλούμφιλντ Χιλς, έκανε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Νίκος Νικολιδάκης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης μίλησε και ο ομογενής καθηγητής, Τομ Παπαδημητρίου, από το Τμήμα Ιστορικών Μελετών και διευθυντής Ελληνικών Σπουδών του Stocton College της Νέας Ιερσέης, με θέμα «Η κληρονομιά των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, σήμερα».
Το Κέντρο για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνικής γλώσσας ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν φέτος το Φεβρουάριο, μετά από συνεργασία με το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Εδρα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, τη Μητρόπολη Ντιτρόιτ και το Ιδρυμα Ελληνικών Σπουδών. Οι εξετάσεις είχαν διεξαχθεί στις 12 και 13 Μαϊου φέτος, συμμετείχαν δε σ’ αυτές 14 μαθητές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό της Μητρόπολης Ντιτρόιτ, ιδρύθηκε το 1999 και κάθε χρόνο διεξάγει σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, ενώ παρουσιάζει τις σύγχρονες μεθόδους και δεξιότητες διδασκαλίας της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας. Τα σεμινάρια γίνονται από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς στη Γλωσσολογία.
Οπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο κ. Νικολιδάκης, ο ίδιος έκανε πέρυσι μια πρόταση να γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξεταστικό κέντρο. «Αυτό σημαίνει, ότι οι εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας θα διεξάγονται με δική του ευθύνη», είπε ο κ. Νικολιδάκης. «Είναι γνωστό ότι στο Πανεπιστήμιο αυτό λειτουργεί η Εδρα Ελληνικών Καβάφη την οποία έχει δημιουργήσει το Ιδυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Μίσιγκαν που εδρεύει στο Ντιτρόιτ. Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποφάσισε να χορηγεί κρέντιτ στα παιδιά που θα παίρνουν το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Με αυτή την προϋπόθεση, το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών θα μπορέσει να ζητήσει από τις αμερικανικές εκπαιδευτικές αρχές να δίδονται και σχολικά κρέντιτ στα παιδιά του χάι σκουλ που έχουν περάσει στο Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Και αυτό πρακτικά συμβαίνει όταν τα παιδιά αντί να είναι υποχρεωμένα να πάρουν στο χάι σκουλ μια δεύτερη ξένη γλώσσα, θα απαλλαγούν, γιατί θα έχουν ήδη πάρει κρέντιτ από τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών του Μίσιγκαν και επικεφαλής της Επιτροπής της Μητρόπολης Ντιτρόιτ για τα Ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό, Γεώργιος Ρηγάνης, τόνισε στον «Ε.Κ.» τη σημασία στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θα δίνει κρέντιτ στους φοιτητές που παίρνουν το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
Το 2004 το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών είχε προσφέρει χρήματα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικών παραστάσεων, διαλέξεων κ.ά. Σε μερικές από αυτές, υπήρξε συνεργασία και με το Ιδρυμα Ωνάση.
Πέρυσι, οργανώθηκε εκδήλωση για την οποία προσκλήθηκε από την Αθήνα και εμφανίστηκε το μουσικό συγκρότημα «Ρεμπέτικη Ιστορία». Το μουσικό αυτό συγκρότημα έδωσε κονσέρτο στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τη μεθεπόμενη εμφανίστηκε σε ελληνική μουσική βραδιά για την Ομογένεια.
Οταν πριν 11 χρόνια ο κ. Ρηγάνης ήταν αντιπρόεδρος στο American-Hellenic Congress του Μίσιγκαν, το πανεπιστήμιο της Πολιτείας τους ενημέρωσε ότι θα αναγκαζόταν να διακόψει το Πρόγραμμα Αρχαίων Ελληνικών που είχε σε δύο τάξεις, γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο είπε ότι εάν υπήρχε βοήθεια από τον οργανισμό του κ. Ρηγάνη και την Ομογένεια της περιοχής, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Εδρα Νεοελληνικών, αλλά απαιτούντο γι’ αυτό ποσό 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είναι από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα στο Πρόγραμμα Αρχαίων Ελληνικών.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρου Μαρμαρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου